Pro sommeliera je důležité umění jednat s lidmi, říká trojnásobný mistr v oboru Tomáš Brůha


Tomáš Brůha a společnost

Sommelier Tomáš Brůha (třetí zl.) ve společnosti herce Petra Rychlého, modelky Terezy Maxové a herečky Markéty Plankové po získání titulu mistra republiky 2011

Tomáš Brůha je trojnásobný mistr České republiky v sommelierství a hlavním sommelierem společnosti Bohemia Sekt. V rozhovoru mimo jiné prozradil, co povolání sommeliera obnáší, i to, jaké jsou ženy sommelierky.

Slovo „sommelier“ vzniklo z provensálského dialektu „Saumier“, muž zodpovědný za zvířecí potah, který dopravoval víno. Za tímto pojmenováním se skrývá gastronomický odborník, specialista na víno a ostatní nápoje popřípadě na kombinace pokrmů a nápojů.

Jak se člověk stane sommelierem, a jak se jím stal Tomáš Brůha?

Protože jsem původem z Moravy, přišlo to tak nějak samo. Aby se člověk stal sommelierem, „mohlo by stačit“ úspěšně absolvovat sommelierský kurz. Ale vážně, není to jen o kurzu, kde sice získáte mnoho vědomostí, důležité je také neustálé samostudium a ochutnávání. U mě velkou roli hrála Hotelová škola v Mariánských Lázních, kde jsme se hodně vínu věnovali a všemu co k němu patří. Tak trochu s nadsázkou můžeme říci, že je to práce nebo spíše poslání na celý život.

Je k tomu zapotřebí nějaký zvláštní talent?

Pro sommeliera jsou důležité, kromě odborných teoretických znalostí, hlavně vlastnosti lidské, vstřícnost, ochota a umění jednat s lidmi. Základem je láska k vínu a určité schopnosti smyslového hodnocení vína, citlivý nos a chuťové pohárky. Sommelier musí v restauraci znát vše od A do Z, patří tu mezi nejdůležitější lidi a ve většině případů je osobností, za kterou se hosté vracejí. Musí samozřejmě umět nejen poradit, ale zároveň i pobavit.

Co je podle vás na povolání sommeliera nejpřitažlivější?

Především víno a lidi. Myslím, že práce s lidmi je jednou z nejzajímavějších jaká může být. Pro mě osobně je to vždy velká výzva, ukázat lidem, že víno je ten nejlepší nápoj, který si mohou vybrat, a tak obohatit jejich život o novou hodnotu.

Jsou mezi sommeliery také ženy?

Samozřejmě, a jaké! Ženy dokážou ještě lépe a citlivěji než muži zahrát na tu správnou notu a navíc mají možná lepší, nebo spíše vnímavější jazýček.

Rád vaříte. Co byste připravil ženě, kterou byste chtěl příjemně překvapit?

Záleží na příležitosti. Zvládnu připravit cokoliv. Většina žen dovede ocenit jednoduchý dezert, proto mě napadají palačinky s horkým ovocem, zmrzlinou a s trochou šlehačky navrch. Příjemné překvapení přichází až nakonec. Zkuste tyto palačinky doplnit Bohemia Sektem demi sec a uvidíte, co to s ženou udělá…

Pro většinu z nás je alkohol symbolem uvolnění a zábavy, pro sommeliera je to práce. Jak relaxujete?

Mám to štěstí, že práce je pro mě koníčkem. Takže dokážu relaxovat i při sklence sektu či vína, a zároveň tím také trochu pracuji. Ideální volba!

Co pro vás znamená, když se řekne „užívat si života“?

Užít si, to málo volného času co mám, naplno s rodinou nebo přáteli, nejlépe však u grilu se sklenkou sektu. Ale občas také rád udělám něco bláznivého. Trocha adrenalinu neškodí.