Proč pít alkohol? Prospějeme svému zdraví


Víno - konzumace

Cirhóza jater, zánět slinivky břišní ale i otřes mozku patří mezi nejčastější zdravotní problémy spojené s alkoholem. Je však nutné dodat, že se jedná o problémy spojené s dlouhodobou nadměrnou konzumací alkoholu. Naopak přiměřené množství alkoholu může mít na lidské tělo nevídaně pozitivní účinky.

Malé množství alkoholu = lepší zdraví?

Alkohol opravdu může pozitivně působit na náš organismus. Nesmíme však zapomínat, že se musí jednat o pravidelnou a střídmou konzumaci alkoholu – tím je myšleno maximálně jedno pivo, jeden panák nebo dvě deci vína denně. Alkohol v malém množství zvyšuje hladinu tzv. „hodného cholesterolu“ (HDL) v krvi, snižuje výskyt onemocnění srdce a cév nebo také cukrovky. Pravděpodobně nejblahodárnější vliv na naše tělo má však červené víno.

Červené víno nejlepším lékem

Látky obsažené v červeném víně – tzv. flavonoidy – působí jako antioxidanty. Dokáží snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, čímž i působí proti tvorbě krevních sraženin a kornatění cév. To bývá hlavní příčinou srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Čtěte také: Alkohol srdci opravdu prospívá, potvrdila čerstvá studie

Další výhodou červeného vína je, že povzbuzuje trávení, částečně napravuje poškození sliznice trávicího ústrojí a má antibakteriální účinek. Alkohol obsažený v červeném víně napomáhá trávit tuky a další látky. Nedoporučuje se však konzumace na lačno.

Červené víno snižuje riziko vzniku cukrovky II. typu až o 60 %, konzumenty tohoto nápoje také v menší míře ohrožuje Alzheimerova choroba. Dalším kladem je i fakt, že nám menší množství červeného vína napomáhá odbourat stres a únavu a navozuje pocit pohody.

Všeho moc škodí

Ačkoliv příjemných důsledků pití alkoholu je více než dost, nesmíme zapomínat na nežádoucí vlivy této omamné tekutiny. Konzumace většího množství způsobuje zdravotní problémy, proto pamatujme – alkohol pouze s mírou!

Čtěte také:
Alkohol snižuje riziko artritidy, odhalili vědci
Šípkové víno pomůže předejít nachlazení. Sklenka denně stačí
Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci

-val-