Proč pít pivo? Budete šťastnější


Gambrinus

Stačí malý doušek piva a člověk pocítí příjemný pocit. Jeho příčinou je chemická reakce v mozku – tedy konkrétně nárůst hladiny hormonu dopaminu.

Není nutné se opít

Vědci již dlouho ví, že důvodem, proč alkohol vyvolává pocit potěšení, je, že v opilosti se uvolňuje více hormonu dopaminu. Ten má zásadní podíl na vzniku motivace, emocí, ale hlavně v systému potěšení a „odměn“. Způsobuje tak vznik příjemných pocitů buď v reakci na nějaké události či aktivity, nebo vlivem požití jistých drog. Nový výzkum však ukazuje, že u některých lidí stačí samotná chuť piva a stav opilosti proto není pro uvolňování dopaminu nutný.

Překvapivý výsledek výzkumu

Skupina výzkumníků vedená Davidem Karekenen z Indiana University přišla se zjištěním, která byla zveřejněna v časopise Neuropsychopharmacology. Pozorovali 49 dospělých mužů a sledovali jejich chemické reakce v mozku. Vybrali si muže s různými zvyklostmi pití piva co se týče množství. Jelikož se účastníkům podávalo zhruba jen 15 ml piva v podobě spreje aplikovaného pod jazyk během 15 minut, bylo jasné, že chemické reakce mozku nemohly být vyvolány opilostí.

Když muži ochutnali pivo, došlo k uvolnění mnohonásobně vyšší hladiny dopaminu během několika minut. Stejná zkouška byla u účastníků výzkumu provedena i s vodou a s energy drinkem pro sportovce značky Gatorade. Následně byla u těchto sledovaných mužů zaznamenána větší chuť na pivo než například na vodu nebo energetický nápoj.

Zajímavé je, že množství uvolněného dopaminu u každého nebylo náhodné. Lidé, kteří uvedli alkoholismus v rodině, měli výrazně vyšší hladinu dopaminu po ochutnání piva oproti ostatním. Naopak u účastníků, kteří sami hodně pijí alkohol, ale nemají alkoholismus v rodině, se objevovala pouze průměrná úroveň uvolnění dopaminu.

Podnět pro vznik alkoholismu?

Výzkumníci věří, že by toto zjištění mohlo objasnit, proč jsou někteří lidé náchylní ke vzniku alkoholismu. Uvolňování dopaminu jen při prvním doušku piva pravděpodobně slouží jako mocný mechanismus, který řídí vznik výbuchů radosti. To by mohlo být jedním z důvodů, proč u lidí s alkoholismem v rodině je dvakrát vyšší pravděpodobnost, že sami budou trpět alkoholismem.

Předchozí výzkumy ukázaly, že u lidí se sklonem k alkoholismu můžou podněty, které jsou pouze spojené s pitím (např. vůně a pohled na alkoholické nápoje nebo na bar) vyvolat uvolnění dopaminu v mozku. Tento výzkum ukazuje, že u lidí s predispozicí k alkoholismu může k uvolňování dopaminu dojít i v případě, že nepijí alkohol ve velké míře.

Čtěte také: České pivo je zdravější než zahraniční, dokládá nová studie

-val-