Projekt Cesta pivních znalců začíná 2. ročník. Hospodští si jej chválí


Pivní speciály

Unikátní projekt Cesta pivních znalců, který pivní veřejnosti představuje speciální produkci menších a středních regionálních pivovarů Čech a Moravy, vstupuje do druhého ročníku. O tom, že program se hospodským zamlouvá, svědčí stále rostoucí počet zapojených provozoven, který letos v říjnu překročil hranici čtyř set.

Druhý ročník je tu

Pivní znalci se i ve druhém ročníku pivního putování po českých a moravských pivovarech mohou těšit na bohatou a pestrou přehlídku chutí i vůní. Budou na ně čekat piva kvasnicová, pšeničná, ochucená i pivní speciály, a to nejen piva světlá, ale také tmavá či polotmavá, celkem 19 výrobků ze standardního sortimentu a 5 „super speciálů“ vyráběných pouze jedenkrát do roka ke speciálním příležitostem. Všechny jsou připravovány z kvalitních surovin místními sládky, kteří do nich vložili kus svého umu.

Hospodští si projekt chválí

Hospodští, kteří se do Cesty pivních znalců zapojili, si program nemohou vynachválit. „Chtěl jsem čepovat piva z menších pivovarů, abych se odlišil od konkurence, ve většině případů byl ale problém s distribucí. S pivovary K Brewery tento problém nemám, navíc díky Cestě pivních znalců čepujeme každou chvíli jiné pivo. Zákazníci si na to již zvykli a těší se, co bude nového,“ řekl Michal Rozbořil, majitel restaurace Sherwood, nacházející se uprostřed krásného prostředí přírodního parku Akátky v brněnské čtvrti Vinohrady.

Borůvkový ležák již v pátek

Již tento pátek 4. listopadu budou moci pivní labužníci po celé republice ochutnat nový Borůvkový ležák, který připravili sládci pivovaru ve Vysokém Chlumci, malé středočeské vesnici nedaleko Sedlčan. Čepovat jej bude zatím nejvyšší počet hospod a restaurací v historii Cesty pivních znalců, a to 417. Jejich seznam a další informace včetně popisu jednotlivých piv a termínů jejich čepování všichni zájemci naleznou na www.cestapivnichznalcu.cz.

Co dva týdny jiné pivo

Cesta pivních znalců vychází z konceptu tzv. labužnické pípy, ze které hospodští v předem daných termínech (zhruba každý druhý víkend) čepují pokaždé jinou pivní specialitu vyrobenou v pivovarech v Jihlavě, Černé Hoře, Protivíně, Klášteře Hradišti nad Jizerou, Hlinsku v Čechách, Uherském Brodě nebo Vysokém Chlumci. „Cílem tohoto programu je ukázat milovníkům piva, že vrcholem pivního světa není jen ta jejich »desítka«, »jedenáctka« nebo »dvanáctka«, ale že v Čechách a na Moravě existují desítky menších výrobců velmi kvalitního piva, jejichž sortiment je daleko širší než klasika v podobě výčepních piv a ležáků,“ uvedl Zdeněk Radil, generální ředitel skupiny K Brewery, která výše zmíněných sedm pivovarů ovládá.