Pšeničnému pivu Češi přicházejí na chuť


Primátor Weizenbier

Zatímco v sousedním Německu je pšeničné pivo součástí nabídky mnoha pivovarů, u nás jej vaří zatím jen tři výrobci. Stále více Čechů a Češek ale toto pivo, které se tradičně podává ve vysokých štíhlých sklenicích, začíná objevovat. Oblibu zaznamenává především u mladší generace a žen. Oproti běžným pivům typu pils je totiž méně hořké.

Mezi tři největší pivovary vařící v Česku pšeničné pivo patří Primátor se svým Weizenbier, Černá Hora se svým Velenem a pod názvem Wheat Lager jej vyrábí také méně známý pivovar Herold, který ale se svými produkty získal již řadu ocenění.

Při výrobě pšeničného piva je nejméně jedna třetina celkového extraktu tvořena pšeničným sladem. Pivo je kalné, světlé barvy, s bohatou pěnou. Chuť a vůně je obvykle mírně nasládlá, připomíná chuť banánu, citronu a hřebíčku.

Pšeničné pivo je vhodné i k jídlu. „Doporučujeme zejména ke steakům a jiným výrazným masům, jako je kachna či vepřová pečeně. Lze jej také kombinovat s karbanátky, klobásami, mořskými plody a velmi měkkými sýry, např. mozzarellou,“ uvádí pivovar Primátor na svých webových stránkách.

Pšeničné pivo je v Česku zatím spíše svátečnější záležitostí, pít se ale začíná stále více. Má také příznivé účinky na trávení, na což byste v případě konzumace většího množství měli být připraveni.