Růžová vína z Česka dobývají Evropu


Lahev a sklenice vína

Moravští a čeští vinaři opět bodují na poli mezinárodní konkurence výrobců růžových vín. Tentokrát se vinaři zúčastnili soutěže Le Mondial du Rosé, která se konala v Paříži na konci minulého měsíce a byla zaměřena pouze na růžová vína.

Čtěte také: Růžová vína z Moravy a z Čech jsou stále populárnější

Celkem 10 medailí

Celkem 31 vzorků z 10 vinařství bylo na soutěž zasláno za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra. Vyhlášení výsledků přineslo našim vinařům dvě zlaté medaile a osm stříbrných.

Dvě zlaté medaile v Paříži získalo Zámecké vinařství Bzenec. Hodnotící komise ocenila nejvyšší medailí jejich André rosé, pozdní sběr 2011 a Frankovku rosé, pozdní sběr 2011. Hned tři stříbrné medaile si odvezlo Vinařství Hort, dále bodovaly Vinné sklepy Lechovice, Vinařství Mikrosvín Mikulov, Vinařství U Kapličky, Vinařství Volařík Mikulov a Znovín Znojmo.

Soutěž růžových vín

Soutěž Le Mondial du Rosé akcentuje růžová vína zejména vzhledem k jejich nastávající sezoně, ale také pro lehkost a dobrou pitelnost, kterou vynikají. Vzhledem k nárůstu produkce našich růžových vín se daly úspěchy očekávat.

„Moravská a česká růžová vína jsou v posledních letech na vzestupu v mnoha oblastech. Díky stoupající kvalitě, roste i jejich produkce a samozřejmě prodej. Spotřebitelé si letní „růžové“ pití oblíbili také pro jejich nespornou originalitu, neboť naše rosé jsou díky výborným klimatickým podmínkám dobře odlišitelná od zahraniční konkurence“, řekl Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který na soutěži koordinoval účast našich vín.

Moravská a česká růžová vína se umístila na nejvyšších pozicích již na mnoha zahraničních soutěžích v posledních letech. Minulý rok například získaly Vinné sklepy Lechovice stříbrnou medaili na Concours Mondial. Zámecké vinařství Bzenec a Vinařství Mikrosvín Mikulov zase obsadila stříbrnou a bronzovou pozici na soutěži Decanter 2011.

Co je to rosé

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně.

Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování. Čtěte také: Růžová vína jsou stále oblíbenější. Kde se vzala a jaká jsou?