Růžové víno zpestří letní večer. Jak si ho nejlépe vychutnat?


Růžové víno

Letní večery lákají k ochutnání svěžího růžového vína. Ale jak ho správně vybrat a vypít? Dobrým vodítkem, jak se nesplést, je sáhnout po moravském nebo českém růžovém. Naše rosé jsou vynikající, což dokazují i četná ocenění ze světových soutěží.

Čtěte také: Růžová vína z Moravy a z Čech jsou stále populárnější

A jak si růžové nejlépe vychutnat? Řeknete si, že je to jednoduché, ale vlastně jde o tajemnou alchymii, kde si správným postupem můžete vykouzlit nezapomenutelný zážitek.

Nejlépe chutná s přáteli

Obecně je důležité, abyste víno otevřeli při správné příležitosti. Růžová vína jsou lehká a hodí se na odpolední a podvečerní pití v horkých letních dnech. Je to víno společenské, takže více zachutná mezi přáteli. Moravská růžová jsou nejlepší jako mladá vína, výborně se například hodí k letnímu grilování.

Pozor na správnou teplotu

Důležitá je samozřejmě teplota. Růžová vína by se měla podávat ideálně v rozmezí 8 až 12 stupňů Celsia. Jakkoli teplé letní dny svádí k chladnějším nápojům, neměli bychom růžová vína přechlazovat. Volba sklenice je tak trochu oříškem. Možná nebudete mít vhodnou sklenici zrovna po ruce. Budete-li mít ale možnost, nalijte rosé do sklenice ve tvaru rozvitého tulipánu. Nebude-li to možné, použijte sklenici na bílé víno, růžová vám to pro jednou odpustí.

Čtěte také: Růžová vína jsou stále oblíbenější. Kde se vzala a jaká jsou?

Zkuste soukromou degustaci

Je-li už víno nalité, pokochejte se širokou škálou barev, od růžovošedé přes lososovou, pivoňkovou až po malinovou a před prvním douškem vychutnejte vůni. A jaké volit pořadí, chcete-li pro své přátele připravit malou ochutnávku růžových vín, poradí hlavní sommelier Národního vinařského centra, ing. Marek Babisz: „Začít bychom měli méně aromatickými lehčími odrůdami např. Modrý Portugal, André či Rulandské modré, které jsou příjemně svěží s jemnými nádechy ovoce a květin a příjemně nás naladí na další vzorky. Ze začátku ochutnávky určitě sáhněme po suchých vínech, aby nám cukr zbytečně neomámil chuťové pohárky. Zde se nemusíme bát vína trochu více vychladit. Postupně přejdeme k plnějším vínům odrůd, která vynikají jako Zweigeltrebe, Merlot nebo Frankovka. A na závěr si můžeme dopřát plná aromatická vína odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia, která se svým charakterem blíží až vínům červeným. Nahlédnutí pod pokličku moravských a českých výrobců růžových vín můžeme zakončit vínem polosladkým, které báječně splní úlohu sladké tečky“.

Už se čtyřmi nebo pěti odrůdami tak dokážeme pro přátele či rodinu vykouzlit skvělý zážitek, plný objevování podmanivých chutí a vůní růžových vín.

Čtěte také: Růžová vína z Česka dobývají Evropu