Sake – I rýži lze vykvasit


Sake

Japonci pojmem sake nazývají veškeré alkoholické nápoje. Avšak tradiční japonský alkoholický nápoj sake, zvaný Japonci jako seišu nebo nihonšu, byl objeven zhruba v třetím století našeho letopočtu jako jedno z dalších využití rýže. Proslavil se také jako nápoj japonských pilotů kamikadze v Druhé světové válce. Nyní jeho postavení na trhu v Japonsku upadá.

Vznik kvašením rýže

Sake vzniká kvašením rýže ve vodě samozřejmě s pomocí kvasinek. Proces je velmi podobný kvašení piva nebo vína. Používají se speciální odrůdy rýže, které obsahují hodně škrobu.

Sake většinou obsahuje více jak 14 % alkoholu. Obsah alkoholu někdy šplhá k 17 % hranici. „V roce 1944 během Druhé světové války začali japonští výrobci sake přidávat do sake alkohol, aby byl nápoj silnější,“ píše na svém webu firma Tamanohiraki z Kyota.

Teplé i studené

Sake se obvykle pije ohřáté na více než třicet stupňů celsia. Nalije se do keramické karafy, která se vloží do teplé vody, takto se sake ohřeje. Poté se z karafy nalévá do malých nejčastěji keramických nebo dřevěných kalíšků. V létě se však popíjí studené o teplotě kolem deseti stupňů. Sake si můžete zakoupit už i na japonské ulici v automatu v drobných skleničkách.

Původně se však sake pilo pouze ve společnosti. I v dnešní době není vhodné nalévat si v restauraci nápoj sám, ale měli byste počkat, až vás někdo obslouží. U nás si lze sake zakoupit ve speciálních prodejnách, suši restauracích nebo i v internetových obchodech s příslušenství pro bojová umění.

„Sake lze chuťově klasifikovat na základě suchosti a sladkosti nápoje,“ vysvětlují výrobci z Kyota a dodávají, že velmi záleží na rovnováze mezi množstvím cukru a kyselin. Čím vyšší je množství kyseliny v nápoji, tím suší je. Sake obsahuje více druhů kyselin, například kyselinu mléčnou, jantarovou, jablečnou nebo citronovou.

-les-