Šípkové víno pomůže předejít nachlazení. Sklenka denně stačí


Lahev a sklenice vína

Šípkové víno není pouze vynikající nápoj, ale lze jej doporučit i jako prevenci chřipky nebo jiných onemocnění v těchto chladných dnech. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, především vitamínu C. Ideální je pít jednu skleničku vína každý den.

Čtěte také: „Víno“ s chutí šafránu je světovým unikátem. Vzniklo na Slovensku

Jak se Šípkové víno vyrábí

K přípravě se používají čestvé šípky, ale je možné využít i sušených. V takovém případě odpovídá 1 kg sušených šípků 2,5 kg šípků čerstvých. Šípky se dobře operou (stopky i okvětí může zůstat), zalijí horkou vodou a nechají se vyluhovat.

Po vychladnutí se přidá zákvas čisté kultury kvasinek. Nádoba se uzavře kvasnou zátkou a tekutina nechá kvasit při teplotě 20°C. V okamžiku, kdy všechny šípky klesnou ke dnu, se tekutý podíl stočí a oddělí od šípků. Víno se stáčí přes hadičku do čisté nádoby.

Šípkové víno je známé pro svou svéráznou a osvěžující chuť. Jediným rizikem je období kvašení, které se nemusí vždy povést.

Podobně lze připravit i jiná vína

Šípkové víno patří bezpochyby mezi „domácí“ vína. Tyto vína se dají připravit z většiny surovin, které se nacházají na zahradě. Nejsou to pouze vína z rybízu, z jablek, z hrušek, ale také třeba z rajčat, nebo z bylinek. Další výhodou těchto vín je jednoduchost jejich přípravy a různé chuťe, které lze vytvořit.