Speciální Pepřové pivo z Velkého Března opepří masopust


Pepřové pivo

Opepřete si i svůj masopust a zapijte tento svátek hojnosti poctivým dvanáctistupňovým speciálním pivem s výjimečnou chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře! Tento vzkaz spolu s 5000 třicetilitrovými sudy posílá všem milovníkům dobrého jídla a pití do jejich oblíbených hospod v celé České republice Petr Hauskrecht, specialista na speciály a vrchní sládek pivovaru Velké Březno. Prodávat se začne v období vrcholícího masopustu: 13. února.

Další speciál z Velkého Března

Na stolech se objeví stojánky, na dveřích plakáty, na pípě plaketa. Tuto situaci znají všichni štamgasti důvěrně a zažívají ji několikrát ročně. Prostě je tady další speciální pivo, na které mnozí z nich netrpělivě čekají. V okamžiku, kdy dostanou na stůl orosený půllitr (v tomto případě pepřový) , má pivo v něm za sebou dlouhou cestu. A jako obvykle do hospody přichází s příběhem, který provázel jeho zrození.

Pepřové již druhým rokem

Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky letos dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák s jemně pikantní chutí uvařil podruhé v řadě. Stejně jako vloni jím chce uctít masopust, jak sám říká „svátek hojnosti, radosti, dobrého jídla, pití i zábavy, což jsou věci, které by neměly být cizí žádnému člověku“.

Pepřové masopustní pivo ve Velkém Březně vyrobili tradiční klasickou technologií na dva rmuty z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Speciální pivo dále kvasilo v otevřených kádích a dozrávalo v&nbs;pležáckých tancích při teplotě 2° C. Díky tomu má masopustní pivo hustou smetanovou pěnu a skvělý říz.

Má však i něco navíc: neobvyklou pikantní chuť z extraktu zeleného pepře. „Pepřové pivo tak skvěle pomáhá dobrému trávení po bujarém hodování, které přece k masopustu patří. Tímto jedinečným pivem chceme přispět k dobré náladě a dát lidem alespoň na chvíli zapomenout na všední starosti,“ konstatuje Petr Hauskrecht.

K oslavě masopustu

A s jakým příběhem Pepřové masopustní pivo přichází? Váže se k období masopustu, který trvá poměrně dlouho – od 7. ledna do úterý před Popeleční středou, kdy pro věřící začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Termín těchto svátků jara je jak známo proměnlivý, nicméně letošní masopustní úterý připadá na 21. února.

Oslavy masopustu jsou velmi staré – a vždycky přály jedlíkům. Všichni si totiž měli užít dostatek všeho před obdobím, kdy ještě není nová úroda, a tak se slavila hojnost před střídmějším a postním předjařím. Během masopustu se také často konaly svatby s odůvodněním, že právě tyto svazky budou šťastné a dlouho vydrží. Ve skutečnosti však zejména zabijačky poskytovaly vítanou možnost uspořádat hostinu a všechny podělit výslužkami.

Obžerství před půstem

Velkolepě se podle historických dokladů oslavoval zejména závěr masopustu. Začínal na Tučný čtvrtek, který předcházel poslední masopustní neděli. Tehdy se zabíjela prasata, peklo maso a popíjelo pivo. Hospodyně zadělávaly na koblihy a boží milosti, které smažily na sádle a všechny jimi obdarovávaly.

V úterý před Popeleční středou vyrazil po vsi průvod maškar a pochovávala se basa. Zábava a celý masopust končil přesně o půlnoci. Už ráno se šlo do kostela, kde věřící dostávali křížek z popela na čelo. A začal čtyřicetidenní půst.