Starobrno instaluje dva velkokapacitní tanky. Zvedat se budou i troleje


Pivo

Dva nové velkokapacitní tanky (CKT) začne ještě dnes instalovat odborná firma přímo v areálu pivovaru Starobrno na Mendlově náměstí v Brně. Množství velkokapacitních tanků, sloužících k hlavnímu kvašení piva, tak vzroste na dvaadvacet. Nadměrný náklad dorazí do pivovaru z Bratislavy po dálnici v noci na pátek.

Cylindrokonické tanky úctyhodných rozměrů byly vyrobeny v Německu. Pak lodí putovaly po Dunaji do Bratislavy. Odtud pojede nadměrný náklad v noci na pátek po dálnici do Brna. V samém závěru trasy, přímo na Mendlově náměstí, se přihlížejícím zvědavcům naskytne nevšední podívaná.

„Tank má rozměry 22 x 5,5 metru, takže jeho doprava po souši pochopitelně není jednoduchá. Všichni Brňané vědí, že pivovar Starobrno stojí na Mendlově náměstí, tedy místě dopravního uzlu, protkaného elektrickým vedením a trolejemi. Proto se dojezd tanků uskuteční v noci,“ přiblížil závěr cesty manažer a vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček.

Najatá specializovaná firma má za úkol odstraňovat nadměrnému nákladu vše, co mu stojí v cestě – zejména snímat či zvedat troleje a po projetí nákladu je vracet zpět na místo. Poslední kilometrovou část trasy mířící do bran pivovaru nadměrný náklad podle odhadů pojede tři až čtyři hodiny. Samotná instalace tanků začne v areálu starobrněnského pivovaru za pomoci dvou jeřábů v pátek.

CKT tanky značky ZIEMANN mají objem 4, 5 tisíce litrů. Celonerezové izolované tanky slouží ke kvašení piva. „Kvašení v těchto nádobách je jednou z fází výroby starobrněnského piva, při níž používáme pouze nejkvalitnější suroviny. Do cylindrokonických tanků se po zkvašení spodními pivovarskými kvasnicemi přivádí zchlazená a provzdušněná mladina. Při hlavním kvašení se mění zkvasitelné cukry na alkohol a CO2. Hlavní kvašení trvá od sedmi do devíti dnů, záleží na typu piva,“ přiblížil tu fázi výroby piva, která probíhá v tancích, vrchní sládek Tomáš Pluháček.

„Používání moderních technologií v pivovaru, k nimž patří i cylindrokonické tanky, pivu prospívá. Zajišťuje totiž jeho vyrovnanou chuťovou (senzorickou) a mikrobiologickou kvalitu. Spojujeme tak tradiční metody a postupy výroby piva a vymoženosti dnešní moderní doby,“ dodal Tomáš Pluháček.

Než cylindrokonické tanky začnou sloužit svému účelu, musí projít časově náročnou instalací včetně zapojení a izolace. Pak musí tanky vyhovět přísným zkouškám tlaku a těsnosti. Předpokládá se, že do zkušebního provozu budou uvedeny 15. července. Dnes ve starobrněnském pivovaru zatím funguje 20 CKT tanků.