Staropramen otevřel největší vlastní hospodu: Vinohradský Parlament


Staropramen

Kvalitní a svědomitě opečovávané pivo, moderní česká gastronomie, jedinečný design, atmosféra a dostupné ceny. To by měl nabízet právě otevřený Vinohradský Parlament, největší hospoda společnosti Pivovary Staropramen, která v jeden okamžik obslouží přes 300 hostů.

Odborníci na oblast gastronomie společnosti Pivovary Staropramen se po zkušenostech a úspěchu s konceptem Potrefená husa, jejíž síť třiceti podniků budovali 14 let, pustili do vybudování projektu pro zajímavou lokalitu s názvem Vinohradský Parlament.

„S Potrefenou husou se nám podařilo ukázat, že restaurace se širokou nabídkou piv může skvěle fungovat. Nyní je našim cílem pomoci v Česku rehabilitovat pojem hospoda, který je dnes stále pro mnoho lidí synonymem pro nepříliš vábně vypadající podnik. Prostřednictvím Vinohradského Parlamentu chceme ukázat, že hospoda může být příjemným a kultivovaným místem, kde se lidé pravidelně rádi setkávají, vyprávějí si u dobrého piva a k tomu se mohou velmi dobře najíst,“ řekl David Petřík, manažer značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen, který za vznikem této hospody stojí.

Pivo ve středu pozornosti

Zákazníci v novém podniku, který se zařadí mezi největší hospody v metropoli, budou hýčkáni maximální péčí. Kvalitně ošetřené pivo Staropramen bude přitom hlavním „tahákem“, proč Vinohradský Parlament navštívit. Na jeho kvalitu bude osobně dohlížet obchodní sládek smíchovského pivovaru Libor Vávra. Na čepu zákazníci naleznou celkem pět druhů piv Staropramen – Světlý, 11, Nefiltrovaný, Ležák a Černý. Prostoru bude dominovat unikátní výčepní stojan, do kterého bude proudit především pivo z pivních tanků chlazených vodou.

To, že se zde kvalitě piva vše podřizuje, dokumentuje příklad unikátního chladícího systému sklenic. Aby mělo pivo dlouhodobě správnou teplotu, budou všechny sklenice před čepováním vychlazené. Způsob, jakým se chladí je přitom unikum Parlamentu. „Lednice na půllitry jsou navrženy a vyrobeny pouze pro tuto vinohradskou hospodu a nikde jinde se s nimi nelze setkat. Jsou umístěny hned za výčepem, takže jejich chod bude návštěvníkům na očích,“ popisal David Petřík.

Návštěvníci budou moci sledovat také práci kuchařů díky otevřené kuchyni, kterou povede šéfkuchař Jan Pípal, jenž má bohatou gastronomickou zkušenost a je držitelem prestižního ocenění „Kuchař roku“, které získal ve svých 28 letech. Jeho tým bude mimo jiné připravovat 8 denních jídel a to i včetně víkendů. „Nabídneme pestrou českou a moderně pojatou gastronomii, která bude stavět na lokálních produktech,“ doplnil Petřík.

Kvalita se vrací na Vinohrady

Vinohradský Parlament vznikl v přízemí historické a památkově chráněné budovy Národního domu postaveného v roce 1894. Ačkoliv k dosažení maximální účelnosti interiéru hospody se úpravy neobešly bez změny dispozice, architektonické studio DL Studio při návrhu a realizaci stavebních úprav postupovalo velmi citlivě.Od samého počátku své existence se Národní dům vedle Žofína stal centrem pražského společenského života. Ne nadarmo se mohutné budově o bezmála čtyřiceti místnostech, se zimní a letní zahradou a vyhlášenou restaurací a kavárnou přezdívalo „Vinohradský městský salon“. Kulturní život v něm sice tepe doposud, kvalita gastronomie ale upadala. Staropramen s Vinohradským Parlamentem chce slavné budově v centru Prahy ztracený lesk kvalitní gastronomie znovu vrátit.

Parlament od slova parler – mluvit

Kladete si otázku, proč nová restaurace dostala název právě Parlament? Vysokou ani komunální politiku za tím rozhodně nehledejte. Základ slova parlament tvoří francouzské slovo „parler“ což v češtině znamená mluvit. Vinohradský Parlament tak vznikl proto, aby se lidé spolu setkávali a rozprávěli nad orosenou sklenicí dobrého piva. A k hlasování zde bude rovněž příležitost. Sami zákazníci zde totiž svým hlasem mohou ovlivnit nabídku jídel či nápojů