Starý recept na tmavé anglické pivo objeven. Uvaříte jej za 3 koruny


Černé pivo

Britský deník Daily Mail informoval o nálezu starého receptu z roku 1825 na uvaření levného piva. Pinta piva podle něj vychází na jedenáct pencí, což je o něco více než tři koruny.

Autorem starého receptu z dvacátých let devatenáctého století je údržbář Thomas Denton. Pivař Denton přestal chodit do hospody na svůj oblíbený tmavý London Porter kvůli jeho vysoké ceně, nelenil však a vytvořil si vlastní recept. Výsledkem jeho snahy bylo dvaasedmdesát pint (zhruba třicet šest litrů) tmavého silného piva.

Pro uvaření takto velké várky je však potřeba i pořádné nástroje, tedy devíti galonový kotel nebo také káď. „Aby mohl být recept vyzkoušen ve většině moderních domácností, pravděpodobně by bylo třeba zmenšit množství,“ řekl vedoucí sbírek archivu v East Riding Sam Bartle pro Daily Mail s tím, že vaření piva podle tohoto receptu je samozřejmě na vlastní riziko.

Jak uvařit „Cheap Beer“

Starý kožený zápisník skrýval podrobný recept na uvaření tmavého piva. Recept byl v bloku nazván „Cheap Beer“. Základem receptu je ječmen nebo případně oves, kterého je třeba kolem devíti litrů. Obilí je třeba nechat usušit v troubě nebo na pánvi, ale nesmí se spálit. Poté se uvaří dva galony vody (zhruba devět litrů), v kádi se voda nechá deset minut vychladnout na nějakých osmdesát stupňů, do takové vody nasypete ječmen a ten zhruba za tři hodiny vodu vsákne. Poté se uvaří další dva galony vody, a jakmile voda bude mít lehce nad devadesát stupňů, nalije se na ječmen, vše se dobře promačká a nechá další dvě hodiny stát. Poté se voda odčerpe. Pak se znovu přilijí dva galony vody, směs se znovu promačká, následně nechá jeden a půl hodiny ležet a voda se znovu odčerpe.

Poté na řadu přichází melasa. Sedm liber melasy (zhruba tři a půl kilogramu) se rozmixuje s pěti galony vody, přilije se dalších pět galonů vody a přidají se čtyři tekuté unce (asi sto dvacet mililitrů) chmele. Vařte tak dlouho, dokud chmel nebude plavat na hladině, což bude trvat asi jeden a půl hodiny. Po vychladnutí se do vzniknuté mladiny přidá čajový šálek kvasnic určených pro piva. Osmnáct hodin se směs nechá kvasit v kádi přikryté pytlem, poté by se měla přelít do devíti galonového soudku. Po čtrnácti dnech kvašení by mělo vzniknout pivo podobné London Porteru.