Svařené víno zbaví tělo chladu


Svařené víno

Vůně skořice, hřebíčku a badyánu, tedy koření, které se do svařeného vína přidává, si zákonitě musí podmanit všechny, zvláště ženy. Teplý nápoj v chladných dnech zahřeje tělo i duši.

„Svařák“ je perfektní způsob jak využít méně kvalitní červené víno. Dříve se právě takto nekvalitní víno upravovalo, aby bylo chutnější. Na jeho výrobu se tedy dají využít všechny odrůdy vína. Proces svařování se také využíval k prodloužení trvanlivosti vína. Poté byl ale vymyšlen propracovanější způsob tohoto úkonu – pasterizace. Nyní se na výrobu „svařáku“ používají už i lepší červená vína. Často se do svařeného vína přidává i cukr a plátek citrónu, stejně jako do čaje.

Svařené víno si před Vánoci podmaní vánoční trhy a mnohé domácnosti. „Svařák“ je základem i mnoha dalších oblíbených horkých nápojů. Lze si z něj vyrobit i jakýsi punč, a to jen přidáním například pomerančového džusu. Brňáci zase pravidelně docházejí na náměstí Svobody v Brně na takzvaný Svoboďáček. Jedná se o svařené červené víno s panákem rumu a medoviny. V mnohých kavárnách, ale i na jiných místech je možné objednávat i svařené bílé víno.

-les-