Svatojánské pivo se už tuto neděli narazí ve 3000 hospod


Svatojánské pivo

Už tuto neděli 24. června, narazí majitelé a provozovatelé restaurací v celé České republice sudy se Svatojánským pivem, speciálem s výjimečnou chutí a rubínovou barvou. Na 1800 hektolitrů Svatojánského piva si milovníci speciálů vařených ke konkrétní sváteční příležitosti budou moci vychutnat ve třech tisícovkách provozoven v Čechách i na Moravě. Prodávat se bude do vyčerpání zásob.

Štamgasti pivo ve svých oblíbených hospodách najdou snadno. Podniky označeny budou samolepkami na dveřích i plakáty. Stojánky na stolech nabídnou hostům k přečtení zajímavé informace o tom, co vlastně z orosených půllitrů pijí. Seznam všech restauračních zařízení, kde se bude Svatojánské pivo točit, si může každý vyhledat na webových stránkách www.svatojanskepivo.cz.

Letos již třetím rokem

Svatojánské pivo s přísně střeženou recepturou letos už třetím rokem v řadě uvařil vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. I letos zde pro výrobu použili typický dvourmutový dekokční způsob vaření, pak následovalo hlavní kvašení v klasických otevřených kádích. Výslednou chuť Svatojánského speciálu zásadním způsobem ovlivnilo dlouhé šedesátidenní dokvašování v ležáckých tancích v pivovarských sklepech při teplotě okolo 2° C. Díky tomu má pivo říz a po nalití do sklenice vytváří kompaktní bílou pěnu. K výrobě piva byly dle výrobce použity nejkvalitnější suroviny včetně jemného aromatického chmelu z oblasti Žatce, což mu dodává jemnou hořkost s výrazným chmelovým aroma.

S nádechem bylinek

Svatojánské pivo má rubínovou barvu a plnou chuť se středně silným řízem. Vyznačuje se dále vyšší hořkostí, kterou podtrhuje příchuť použitých bylinek. „Unikátnost piva tkví v tom, že je pravděpodobně jako jediné na světě zbarveno čistě přírodními produkty bez jakýchkoli syntetických přísad,“ konstatoval Petr Hauskrecht. Kromě speciální chuti má i pozitivní vliv na lidský organismus. „Svatojánské pivo má díky bylinám vysoký obsah antioxidantů. Ty likvidují v těle volné radikály, považované za potenciální karcinogeny,“ dodal Petr Hauskrecht.

Inspirace historií

Specifickou chuť a vůni i neobvyklou barvu získává rubínový speciál z extraktu několika druhů bylin. „Inspirace pochází z pohanských oslav letního slunovratu. Toto období prý bylinám dodává magickou sílu. Lidé tehdy Svatojánskou noc z 23. na 24. června oslavovali jako plnou lásky a kouzel. Považovali ji za magickou, plnou zázraků, tajemství a nadpřirozených úkazů. Staří Keltové šli ještě dále. Speciální pivo muselo obsahovat nejen ty správné byliny. Aby získalo skutečně kouzelnou moc, musely je vařit vnadné ženy,“ vysvětlil na závěr svou inspiraci Petr Hauskrecht.