Svatomartinská vína jdou na první test. Dominuje Müller Thurgau


Víno - konzumace

Už ve čtvrtek 25. října proběhne první kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2012. V odborném pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích posoudí profesionální degustátoři prvních 279 vzorků 80 vinařských firem, aby spotřebitelé na pultech obchodů, vinoték, v restauracích a u vinařů pod značkou Svatomartinské nalezli vždy vína vysoké kvality a očekávaných charakteristických vlastností pro mladá vína daných odrůd.

Nejčastěji Müller Thurgau

Mezi přihlášenými vzorky zatím dominuje odrůda Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. U růžových vín a klaretů zatím vinaři přihlásili nejvíce Svatovavřineckého před Modrým Portugalem u červených je tomu obráceně, tedy více Modrých Portugalů než Svatovavřineckých. Svou oblibu si postupně ale získávají také cuvée, tedy směsi více odrůd.

Slunečné léto a časnější vinobraní dopřálo letos vinařům ve srovnání s loňským rokem cca o dva týdny více času, a lze tedy očekávat, že všichni stihnou připravit svá vína dostatečně včas. Druhé a poslední kolo hodnocení proběhne už 1. listopadu, což je nejzazší termín, do kdy musí vinaři vína připravit. V druhém kole se bude hodnotit další asi 160 vzorků od 60 firem.

Opět více než v loňském roce

Vína se letos kvůli tuhým zimním a náhlým květnovým mrazům urodilo až o třetinu méně, než je dlouhodobý průměr, ale to se Svatomartinských netýká. Svatomartinských vín mají vinaři ambici dodat na trh opět více než v loňské roce a jejich celkový počet by mohl podle předběžných odhadů přesáhnout 2.200.000 lahví.

„Už po čtvrtečním prvním kole hodnocení si budeme moci udělat první obrázek, jaká budou letošní Svatomartinská vína. Slunce měly letos hrozny dostatek, zrání i sklizeň probíhaly optimálně, takže by letošní Svatomartinská měla být příjemně aromatická, svěží a s ideálním vyvážením cukrů a kyselinek,“ komentoval letošní očekávání ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.

Nejmladší vína nového ročníku

Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však rozhodně není na škodu a jen zdůrazňuje mladickou rozdováděnost vín nového ročníku. Svatomartinská vína jsou tak mladá, jak jen mohou být, a to je jedno z těch kouzel, která jim zajišťují stále rostoucí oblibu.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již poosmé organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna požadovaná kritéria.