Svatomartinského vína bude dostatek. Úroda je dvakrát větší než loni


Vinné hrozny

Vinaři sklidili už všechny hrozny určené pro letošní Svatomartinská vína. Vinařům tak začínají týdny náročné práce ve sklepích, kde však už mají vše plně ve svých rukou. Sklizní totiž padlo poslední riziko, které by mohlo letošní Svatomartinská vína ohrozit, a to nepřízeň počasí.

Dvojnásobek hroznů oproti loňsku

Narozdíl od loňského roku, kdy počasí posunulo ideální dobu sklizně hlouběji do podzimu, sklízeli vinaři letos relativně brzy, a mají tak na výrobu Svatomartinských vín více času. Vinaři se však přesto budou mít co ohánět. Jelikož letos počasí přálo, vinaři sklidili v průměru dvojnásobek loňského množství hroznů, s kterými budou mít také dvojnásobek práce. Jejich ambicí je překonat v letošním roce rekordní počet 2.000.000 vyrobených a hlavně prodaných lahví Svatomartinských vín, na jejichž výrobu už zbývá jen pár týdnů.

Všechny vzorky Svatomartinských vín musí nejprve projít odborným posouzením, zda jejich senzorické vlastnosti odpovídají stanovené charakteristice a zda dosahují požadované kvality. Vinaři tak musí výrobu načasovat nikoli na 11. 11., ale už na konec října, kdy probíhá hodnocení. První kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2011 proběhne na odborném pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích už 25. října a druhé kolo uzavře hodnocení 1. listopadu.

První Svatomartinská se otevřou 11. 11.

„Vzhledem k tomu, že nám s hodnocením pomáhá výpočetní technika, budeme už 2. listopadu vědět, kolik vinařů s kolika vzorky a v jakém množství bude smět prodávat svá vína pod značkou Svatomartinské 2011. Technika také vše urychluje, a umožňuje nám tak posouvat hodnocení blíže 11. listopadu a dát vinařům několik dalších dní drahocenného času navíc,“ vysvětlil ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.

Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení, které však rozhodně není na škodu. Svatomartinská vína jsou tak mladá, jak jen mohou být, a to je jedno z těch kouzel, která jim zajišťují stále rostoucí oblibu.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již popáté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria.