Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy?


Tequila je tradiční mexický alkoholický nápoj vyráběný ze speciálního druhu modrého agáve. Obsah alkoholu se v tequile obvykle pohybuje mezi 38 až 40 procenty.

V barech nebo na jiných místech, kde je tequila podávána, se lze nejčastěji setkat se stříbrnou nebo zlatou variantou. Vedle těch ale existují ještě další druhy, lišící se především kvalitou založenou na délce zrání.

Všechny druhy pravých tequil jsou vyrobeny destilací ze stoprocentní šťávy modrého agáve. Tequily, které vznikají z méněprocentní (51 až 99 %) agávové šťávy, se nazývají řezané (mixto) tequily. Ty ale nechme stranou a podívejme se, jak se dělí především ty pravé.

Stříbrná neboli blanco

Stříbrná nebo také bílá či blanco tequila je alkoholický nápoj čiré barvy. Je vyrobena ze stoprocentní šťávy modrého agáve dvojitou destilací. Převážná část stříbrných tequil nezraje v sudech, ale přímo v lahvích. Existují i výjimky, avšak každá tequila, která nebyla déle než dva měsíce uložena v sudech, se označuje jako tequila stříbrná.

Zlatá neboli joven

Zlatá tequila je alkoholický nápoj žlutookrové barvy. Vzniká ze stříbrné tequily přidáním karamelu nebo nyní také potravinářského barviva. Při použití karamelu získá tequila větší jemnost, a není tak agresivní při polykání jako tequila stříbrná. To ale neplatí při použití potravinářského barviva.

Reposado tequila

Reposado tequila se od prvních dvou liší především ve vyšší kvalitě způsobené délkou zrání. Uskladněna musí být v obvykle dubových sudech nejméně dva a nejvýše dvanáct měsíců. Tequila Reposado je díky dlouhému zrání jemnější než stříbrná i zlatá tequila. Délka zrání se ale odráží také na ceně, která bývá obvykle vyšší než u dvou výše jmenovaných.

Añejo tequila a añejo extra tequila

Añejo tequila je ještě kvalitnější než všechny dosud jmenované a liší se opět délkou zrání. V dubových sudech musí zrát nejméně jeden rok a nejvýše tři roky.

Špičková añejo tequila (Añejo extra tequila) je ze všech druhů tequil nejjemnější a nejchutnější. Důvodem je ještě delší doba zrání v dubových sudech, která nesmí být nižší než 3 roky a obvykle nebývá delší než 5 let. Podává se zpravidla v koňakových sklenkách a ze všech druhů tequil je přirozeně nejdražší.

Chutná vám tequila, nebo dáváte raději přednost jiným nápojům? Zúčastněte se naší ankety Chutná vám tequila? na Otázkomat.cz