Tequila – symbol Mexika


Tequila

O tomto tradičním mexickém alkoholickém nápoji je známo, že se vyrábí z nějakého sukulentu. Konkrétně se však jedná o speciální druh Weberovy modré agáve (tequila agave).

Obsah alkoholu se v tequile běžně pohybuje mezi 38 až 40 procenty. Pije se čistá nebo jako součást koktejlů. Čtěte také: Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy?

Na světě již téměř půl tisíciletí

Dle historických pramenů byla tequila poprvé vyrobena v 16. století nedaleko území, kde nyní leží město Tequila, od kterého později převzala svůj název. Město Tequila leží v mexickém státě Jalisco asi 50 kilometrů od velkoměsta Guadalajara.

Nápoj z agáve připravovali již Aztékové

Počátky vzniku tequily ale sahají mnohem dále. První alkoholické nápoje z agáve podobné tequile připravovali již Aztékové dlouho předtím, než na americký kontinent dorazili z Evropy Španělé v roce 1521. Španělé začali vyrábět destilací z agáve nápoj podobný tequile ihned po tom, co jim došly zásoby brandy dovezené z Evropy. V roce 1600 následně vznikla první továrna na výrobu tequily, a to v mexickém státě Jalisco.

Tequila jak ji známe dnes

Tequilu tak, jak ji známe dnes, poprvé vyrobil Jose María Guadalupe de Cuervose v roce 1795. Její masová výroba začala na počátku 19. století ve městě Guadalajara v Mexiku. Prvním exportérem tequily do Spojených států byl Don Cenobio Sauza, zakladatel firmy Sauza Tequila a starosta města Tequila. Do té doby oficiálně používaný název „Výtažek z tequily“ zkrátil na „tequila“ tak, aby byla na amerických trzích lépe vyslovitelná.

Pokud chcete ochutnat autentickou mexickou tequilu, na její etiketě musí být označení NOM (Normas Official Mexicana) společně se čtyřmístným číslem. Mexičané alkoholický nápoj pijí spolu se solí a citrónem. Sůl zabrání odvodňování z těla a citrón kvalitně odbourává alkohol v krvi.

Chutná vám tequila, nebo dáváte raději přednost jiným nápojům? Zúčastněte se naší ankety Chutná vám tequila? na Otázkomat.cz