Test lahvových piv odhalil škodlivé mykotoxiny ve 2/3 z nich


Pivo ve sklenici

Časopis dTest se tentokrát zaměřil na test lahvových piv. Odhalil, že v 33 z 50 testovaných lahvových piv se nacházejí škodlivé mykotoxiny, které přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. Vypití jen 1 litru piva s nejvyšším naměřeným množstvím mykotoxinů může způsobit zdravotní potíže.

Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Výrobci piva se proti výsledkům testu ohrazují.

V Česku se aktuálně vyrábí přibližně 500 značek piv, 50 z nich bylo vybráno k testu. Zkoumány byly různé druhy piv včetně nealkoholických. Z 50 testovaných značek piv jich bylo 33 více či méně kontaminováno mykotoxiny. Nejvyšší množství mykotoxinů obsahovala tmavá Svijanská kněžna s 5,2 % z Pivovaru Svijany.

Pivo je v pořádku, tvrdí pivovary

Pivovarníci se proti výsledkům testu ohradili a tvrdí, že jejich piva jsou v pořádku. Stanovisko vydal i Pivovar Svijany, výrobce piva s údajně nejvyšším podílem mykotoxinů. „Dnes jsme obdrželi výsledky, které se diametrálně liší od výsledků zveřejněných časopisem dTest. Svijanská Kněžna s datem expirace 29. 5. 2013 obsahuje podle výsledků akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně 16,9 mikrogramů deoxynivalenolu na 1 litr a 0,27 mikrogramů deoxynivalenolu-3-glukosidu na 1 litr, což jsou hodnoty téměř pětkrát, resp. 259 krát nižší, než ve svém testu uvedl časopis dTest a dokladují, že svijanské pivo je naprosto nezávadné,“ uvedl sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Stanovisko podporuje i Český svaz pivovarů a sladoven, který veřejně prohlásil: „ČSPS má k dispozici výsledky kontrolních rozborů vzorků některých piv, které byly součástí dTestu. Tyto výsledky se diametrálně liší a jsou několikrát nižší než hodnoty uváděné časopisem dTest. Proto se důrazně ohrazujeme proti článku publikovaném časopisem dTest a mylným interpretacím, které se v souvislosti s tím objevují v dalších médiích.“