Tmavý porter Holba Strong je novinkou hanušovického pivovaru


Černé pivo

Tmavý porter Holba Strong je prvním speciálem, který hanušovičtí pivovarníci uvařili pro ty, co to rádi silnější. Osmnáctistupňový Holba Strong tak otevírá letošní Kalendář speciálů značky Holba – ty bude možné ochutnávat v gastro zařízeních s Holbou na čepu hned několik měsíců v roce. Jde o piva, vařená v limitovaných sériích při významných příležitostech jako je např. výročí pivovaru, Svátek piva nebo pivovarské slavnosti. Letos pivovar slaví 140 let, takže počítá i s výročním pivem jako dárkem pro příznivce značky.

Nejsilnější pivo v historii pivovaru

Holba Strong je vůbec nejsilnějším pivem, které ve své historii pivovar vyrobil. Typově jde o tmavý porter, pivo s typickou charakteristikou, pocházející z anglosaských zemí, kde se dlouhodobě těší značné popularitě. K dalším a pro pivní znalce určitě významným jeho „nej“ patří dlouhá doba kvašení při nízkých teplotách. Spodní kvašení umožní, aby pivo získalo vyšší podíl zbytkového extraktu a to mu dává jedinečný fundament, spojený s plnou chutí a sice vyšší, ale stále ještě lahodnou hořkostí. V ležáckých sklepích Holba Strong odpočívala celých 100 dní, což potvrzuje, že výroba porteru není žádným sprintem, ale naopak během na dlouhou trať.

„Jde o poctivou řemeslnou práci, při které nám sice pomáhají moderní technologie, ale každý krok je třeba bedlivě hlídat,“ uvedl sládek pivovaru Luděk Reichl a zdůraznil základní princip čistoty piva, vyrobeného pouze z chmele, sladu, pivovarských kvasnic a vody – v případě Holby horské vody mimořádné kvality.