10 nejlepších alkoholických nápojů světa


Lonely Planet, oblíbený turistický průvodce, sestavil žebříček 10 nejlepších alkoholických nápojů světa k uplynulému roku. Velice dobře se umístily i dva české nápoje – absint a becherovka.

1) Saké (Japonsko)

Japonské saké se často označuje jako „rýžové víno“. Podává se buď studené nebo horké, většina druhů saké má 14 až 17 procent alkoholu. Čtěte více: Sake – I rýži lze vykvasit

2) Guinness (Irsko)

Guinness je tmavé irské pivo s nasládlou chutí, které má svůj původ v Dublinu. Podle vědců má vynikající účinky na srdce a oběhovou soustavu.

3) Pivo (Belgie)

V Belgii se vaří více než 1000 druhů piv a běžně tu narazíte na pivo jablkové, zázvorové, rybízové, jahodové nebo třešňové. Nejsilnější belgické pivo má 14 procent alkoholu.

4) Absint (Česká republika)

Absint je vyráběný z pelyňku, anýzu a fenyklu. Obsahuje thujon, který byl dlouho považován za halucinogenní. Absint s oblibou popíjeli bohémští umělci a během historie byl v některých zemích zakázán. Čtěte více: Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť

5) Burgundské víno (Francie)

Burgundské víno je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších francouzských vín. Ačkoli je známé spíše jako víno červené (Pinot Noir, Gamay), vyrábí se zde více vín bílých (Chardonnay, Aligote).

6) Caipiroska (Brazílie)

Nápoj namíchaný z vodky, cukru a limetkových plátků je oblíbeným koktejlem v Brazílii, Uruguayi a Argentině.

7) Becherovka (Česká republika)

Bylinný likér Becherovka lze konzumovat jako aperitiv i jako digestiv nebo ve formě koktejlů, mezi které patří například Beton, Red Moon a Bitter Beton.

8) George Dickel Tennessee Whisky (USA)

Americká whiskey se začala vyrábět v roce 1870 v Nashvillu, Tennessee. Výroba a prodej této whiskey byl ohrožen prohibicí ve 30. letech.

9) Tequila (Mexico)

Tento silný destilovaný nápoj má obvykle 38 až 40 procent alkoholu. Vyrábí se z Weberovy modré agáve (tequila agave). Podává se s citrónem a solí. Čtěte více: Tequila – symbol Mexika

10) Vodka (Polsko)

Alkoholický nápoj, typický paradoxně zvláště pro Rusko. Obsahuje nejčastěji 40 procent alkoholu. Popíjí se chlazená a skvělá je jako základ pro nejrůznější koktejly.

-val-