V Litovli poprvé uvařili pšeničné pivo


Pivo

Pivovar Litovel uvařil poprvé ve své historii pšeničné pivo. Reaguje tak na v poslední době stoupající poptávku Čechů a Češek po tomto druhu piva. Čtěte také: Pšeničnému pivu Češi přicházejí na chuť

První pšeničné pivo z Litovle

Jedná se o pivo belgického původu, od českého odlišné způsobem výroby, použitými surovinami i celkovou charakteristikou. Litovelští pivovarníci tak využili nové možnosti, které jim poskytuje nedávno otevřený minipivovar. Výsledkem je Litovelský WIT (pšeničné je mezinárodně známé jako witbier), zajímavé osvěžující pivo světlé barvy s typickým zákalem.

Ochutnávky zatím jen v pivovaru

Litovelský WIT je určen pro degustační a prezentační účely a je možné ho ochutnat například v rámci exkurzí do pivovaru. Zatím není běžně dostupný, ale pivovar tuto možnost v budoucnu nevylučuje. „Zvažujeme prodej pivních speciálů jako zpestření nabídky v rámci našich Litovel Clasic restaurantů, kterých máme v regionu několik,“ řekl Lumír Hyneček. Jde o nový typ piva, u kterého by bylo zapotřebí vyladit nejen jeho chuťové vlastnosti, ale i celkovou charakteristiku.

Oblíbené v Belgii či Německu

K výrobě pšeničného piva, které je velmi oblíbené především v Belgii a Německu, se používá nejen ječný, ale i pšeničný slad a často se navíc přidává nesladovaná šrotovaná pšenice. Speciální je i chmel s odlišným obsahem hořkých látek, tentokrát zahraniční produkce a také použitý druh kvasnic. Svrchní kvašení v tomto případě probíhá při teplotě až 23 stupňů a je až o polovinu rychlejší ve srovnání s klasickou výrobu tradičního piva.

Pšeničné pivo se pije mladé a pro jeho dozrání stačí pouhé 3 týdny. Je charakteristické svou osvěžující chuti s jemným pozadím vanilky nebo hřebíčku a přijemnou vůní s náznakem ovoce.

Uvařit si jej můžete i sami

Svoje pšeničné pivo si můžete uvařit i Vy nebo tento zážitek třeba darovat k Vánocům. Kromě testování nových druhů piv a srovnávání technologických postupů totiž minipivovar, který je nově součástí průmyslového pivovaru Litovel, umožňuje uvařit si své vlastní pivo také neodborníkům.