Vaječný koňak doplní předvánoční atmosféru


Za okny padá sníh a vy v teple svého domova odpočíváte po náročném pracovním dnu. Ale stále vám k dokonalé spokojenosti něco chybí? Vychutnejte si spolehlivé odpočinkové pití – vaječný koňak.

Vaječný koňak, respektive likér, je před Vánoci dostupný v různých variantách snad v každém obchodě s potravinami. Hypermarkety se dokonce předhánějí s jeho „akční cenou“. Na tradičních vánočních trzích však tento chutný nápoj seženete s obtížemi.

Ti odvážní a zruční si doma vyrábí koňak vlastní. Na internetu lze nalézt desítky různých receptů, všechny se ale více méně shodují v přísadách. Základem jsou samozřejmě vaječné žloutky doplněné sladkým kondenzovaným mlékem, vanilkovým cukrem a rumem. Nejrychlejším receptem je smíchání třech uvedených přísad v poměru – šest žloutků, jedno kondenzované mléko, trocha obyčejného mléka, jeden vanilkový cukr a minimálně čtvrt litru rumu. Poté jen stačí nápoj slít do litrové láhve a nechat ho dobře uležet. Čím déle odpočívá, tím chutnější by měl být. Nicméně tato fáze je pro jeho tvůrce vůbec nejnáročnější, protože mnohdy nápoj zmizí během pár dnů.

Vaječný koňak může také sloužit jako základ pro tyrolský horký nápoj nazývaný Bombardino. Do vaječného koňaku přilijete whisky (nebo alpský rum) a mléko v poměru 2:1:1 a nápoj zahřejete. Nesmí se však začít vařit. Voňavou tekutinu pak ozdobíte šlehačkou. Bombardino lze ochutit dalšími přísadami, někteří preferují přilití kávy nebo horké čokolády. Fantazii se meze nekladou.

-les-