Vaječný likér patří k zimní pohodě. Chuť mu dodává rum nebo whisky


Vaječný koňak

Vaječný likér patří k důležitým událostem během roku, ať už se jedná o Velikonoce, Vánoce nebo Silvestrovský večírek. „Vaječňák“ se vyrábí z mléka, vajec, cukru, koření a rumu, nebo jiného druhu alkoholu.

Čtěte také: Nejlepší vaječný likér je od Božkova. Bodovalo Granette, překvapil Lidl

Historie vaječného likéru

Vaječný likér se anglicky nazývá „Egg Nogg“. Název vznikl s největší pravděpodobností ve východní Anglii na základě pojmenování středověkého nápoje vyráběného z horkého mléka a vajíček. Druhou možností je vznik z výrazu „egg and grog“ (vejce a grog). Tento termín byl později zkrácen na „egg’n’grog“, a poté na „eggnogg“.

Vaječný likér byl populární v Británii především v rodinách aristokratů. Jelikož byly v té době vejce velice drahé, nižší třídy si musely tento nápoj odpustit. V 18. století se vaječný likér dostal i do nového světa, kde rychle získal na své popularitě.

Základní suroviny „vaječňáku“

K výrobě vaječného likéru je potřeba mléko, cukr, syrové vajíčko, koření a samozřejmě alkohol – nejčastěji rum, whisky, ale také brandy nebo koňak. Pro vylepšení chuti se může přidávat vanilka, čokoláda nebo šlehačka. Samozřejmě je možné připravit tento nápoj i bez alkoholu, takže si ho mohou vychutnat i ti nejmladší.

-ver-