V Prazdroji měnili měděný řetěz, který přidává chuť slavnému pivu


Varna v pivovaru

Ve varně pivovaru Plzeňského Prazdroje technici v uplynulých dnech zkontrolovali dno měděných rmutovacích pánví. Vyměnili ručně vyráběné řetězy z vyžíhané mědi, které v těchto pánvích míchají směs sladu a vody přímo u dna vypouklé pánve.

Původní technika

„Tyto unikátní technické prvky jsou dodnes zachovány jako součást původní neměnné technologie a i díky nim je ležák Pilsner Urquell stále jedinečným standardem pro celou kategorii piv plzeňského typu,“ vysvětlil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. K výjimečnému výsledku piva vede unikátní proces výroby, od roku 1842 důsledně dodržovaný plzeňskými sládky.

První zvláštnost spočívá v plzeňském sladu z vlastní sladovny, který se připravuje z přesně definovaných druhů českého ječmene. Další unikáty jsou na varně, trojitý rmut a přímý ohřev rmutovací pánve s měděným, ručně vyrobeným řetězem, který míchá sladinu.

Unikátní trojité rmutování

„Ve varně smícháme slad a vodu pro rmutování, kdy část směsi oddělíme a zahřejeme v měděných rmutovacích pánvích, poté je vrátíme do hlavní směsi, kterou nazýváme „dílo“. Ve většině pivovarů je k vidění jednormutový, maximálně dvourmutový postup, u nás se rmutuje třikrát,“ popsal zajímavost Václav Berka.

V každé rmutovací pánvi je na obou koncích lopatkového míchadla zavěšený měděný řetěz, který míchá rmut a otírá dno. Teplota otevřeného ohně pod kotlem, která je tak důležitá pro jemnou karamelizaci sladových cukrů, je kolem 600 stupňů Celsia. Dno je proto nutné trvale stírat tímto řetězem, aby výsledkem byla tak známá chuť a barva piva. Každé dva týdny se kontroluje dno pánve i řetěz, který se zároveň pootočí.

Měděný řetěz

Řetěz se 62 články ze speciální vyžíhané mědi měří 5,2 metru a váží 35 kilogramů. Jednotlivé články řetězu se přitom v pivovaru zhotovují a spojují ručně. Řetěz se pak v peci plzeňské Škodovky „popustí“ při přesně stanovené době a teplotě, aby kov získal správnou „měkkost“. „Fyzikálně–chemické vlastnosti mědi mají příznivý účinek na výslednou chuť piva a měděné varné nádoby se používají už od jeho zrodu,“ dopnil Václav Berka.

-mdf-