Většina Čechů si myslí, že tequila je z kaktusu


Chuť a pravost tequily tvoří rostlina zvaná modrá agáve rostoucí na vyhrazeném území pěti států Mexika, podle většiny Čechů je ale tequila z kaktusu. Z jednoho plodu vážícího až 80 kilogramů vznikne deset lahví pravé tequily. Čtěte také: Tequila – symbol Mexika

„Pravá tequila musí obsahovat minimálně 51 procent agáve, ovšem v Čechách jsou běžně dostupné kvalitní tequily se stoprocentním obsahem agáve, jejichž chuť nemusíte přebíjet plátky ovoce,“ vysvětlil barman jednoho z pražských barů Václav Vognar.

Z kaktusu a s červen na dně

Češi sice tequilu mají rádi, ale úplně neví, co to kvalitní tequila je. Většina z nich si myslí, že je z kaktusů a má na dně červa. Ten je ale součástí nápoje jiného druhu – mezcalu. Jedná se o larvu motýla, který žije na agáve a jeho přítomnost v lahvi dokazuje kvalitu alkoholu.

Dalším mýtem mezi českými poživateli alkoholu je, že zlatá tequila je lepší než stříbrná. To ale není pravda. Zlatou tequilu tvoří nekvalitní bílá neboli stříbrná tequila. Tu výrobci kvůli nežádoucím pachům dochutí karamelem, který vytvoří zlatavou barvu nápoje. Čtěte také: Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy?

Barvu pravé tequily ovlivňuje zrání

Barva pravé tequily zaleží pouze na barvě zrání. Stříbrná tequila má svou barvu proto, že po vypálení nezraje dlouho. Proto je v její chuti patrnější aroma mízy agáve a má typickou ostrou chuť. Naopak tequily, které zrají delší dobu, se označují jako uleželé se svojí typickou nazlátlou barvou a se střední dobou zrání. Zralé tequily mají tmavší barvu a plnou vyzrálou chuť.

Výrobci tequilu dělají z osmi až dvanácti starých zrajících plodů rostliny agáve. Díky tomu, že plody připomínají obrovský ananas, říká se jim piňas. Ty se čtvrtí, vaří a drtí a po vykvašení na závěr pálí.

-mdf-