Víno k jídlu? Poradíme, jak vybrat to pravé


Růžové víno

Možná víte, že k lehkým jídlům se podávají lehká bílá vína, k vydatným jídlům naopak plná nebo vyzrálá bílá vína a lehčí červená vína. K tmavým masům a ke kořeněnému masu jsou vhodná červená vína, naopak ke sladkým dezertům jsou vhodnější sladká vína.

Čtěte také: K vínu zakousněte sýr. Víme, jaký zvolit

Zeleninové saláty a předkrmy

K zeleninovým salátům jsou vhodná lehčí bílá vína nebo víno šumivé. Ke studeným pokrmům, jako je plněná zelenina, se podávají bílá lehká vína, naopak k paštikám jsou vhodnější plnější bílá vína (jako je například Rulandské bílé). Ke kaviáru je vhodné podat šumivé víno. K teplým předkrmům – například k vaječným jídlům – podávejte také šumivé víno.

Ryby a drůbeží maso

K jemné a méně mastné rybě jsou vhodná lehká bílá vína, ke smažené rybě podáváme plnější víno. Uzenou makrelu skvěle doplňuje Sauvignon, naopak ke štice je vhodné šumivé víno. Ke smaženému kaprovi se výtečně hodí Rulandské bílé víno. K drůbežímu masu se nejvíce hodí výraznější bílá vína, k jemné úpravě lehčí bílá vína. Například ke grilovanému kuřeti podávejte Rulandské bílé a ke smaženému kuřeti je vhodnější Veltlínské zelené.

Vepřové maso, hovězí a zvěřina

K vepřovým masům jsou vhodná červená vína – dle úpravy od lehčích až po plnější. K jemným úpravám lze podávat i plnější bílá vína. K hovězímu masu podávejte lehčí červená vína, při jemných úpravách lze také podávat bílá výrazná vína. Ke zvěřině jsou nejvhodnější výrazná červená vína, například k divočině a k srnčímu masu se hodí Frankovka, k bažantímu masu je vhodné Svatovavřinecké víno a guláš skvěle doplní Modrý Portugal.

Kachna a husa, uzené maso, telecí a vnitřnosti

Ke kachně a huse jsou nejvhodnější výrazná červená vína. K uzenému masu podávejte plnější červené nebo bílé víno. K telecímu masu podáváme výraznější bílá nebo lehčí červená vína a k vnitřnostem jsou vhodná výraznější červená vína.

Sladké dezerty

Nejvhodnější jsou výrazná bílá nebo růžová sladká vína jako Tramín, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský. Velmi se hodí také dezertní vína (Kagor, Portské, ad.). K ořechovým zákuskům podávejte jemná muškátová vína, k pokrmům z ovoce je vhodné Tokajské víno. Ale pozor – k čokoládě a zmrzlině víno nepodáváme.

Čtěte také: Jak poznat kvalitní víno v 5 krocích

-val-