„Víno“ s chutí šafránu je světovým unikátem. Vzniklo na Slovensku


Koření svými rozmanitými chutěmi a barvami povzbuzuje apetit a znásobuje potěšení z jídla. Toho nyní využili i ve slovenské destilérce Karloff, která je mimo jiné i výrobcem Tatranského čaje. Výsledkem je nový vínový nápoj s příchtí šafránu, jediný svého druhu na světě.

Šafrán se vyskytuje poměrně vzácně a jeho jemné načervenalé blizny se sbírají výhradně rukama. Na kilo koření se používá prý až 160 tisíc květů. Mimo jiné podporuje zažívání a pomáhá při depresích, chronických střevních a neuralgických problémech. Voňavou aroma tohoto exotického koření si lidé cení od začátku civilizace. Společnost Karloff sáhla také po tomto drahocenném koření a připravila na podzim 2010 gurmánskou novinku, unikátní první šafránový aperitiv na světě.

Šafránová chuť v sortimentu společnosti Karloff však není úplnou novinkou. Již několik let firma na Slovensku exkluzivně distribuuje Saffron Gin – šafránovým džin od francouzského výrobce Gabriel Boudier. Ve spolupráci s ním také vyvinula i nový, jedinečný aperitiv. Nápoj je složen z kvalitního bílého vína, šafránu a přírodních bylinných extraktů. Chlazený aperitiv je při ochutnání prvního doušku příjemně osvěžující a sladký, v závěru dominuje mírná hořkost šafránu. Doporučuje se do aperitivu přidat zelenou olivu, chuť se příjemně zaokrouhlí.

Pokud upřednostňujete míchaný drink, můžete vyzkoušet „Safrito“ – míchaný koktejlový nápoj s 6 cl Saffron Aperitiv 11%, 2 cl Saffron Gin 40% a 2 cl jablečného nebo pomerančového džusu. Podává se s olivou ozdobený řezem pomeranče.