Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví


Medovina APIMED

Výroba medoviny je velmi podobná výrobě vína. Technologie výroby se nijak složitě od dávných dob nezměnila, odlišné je však samozřejmě vybavení, které se při výrobě medoviny užívá. Každá medovina je naprostým originálem.

Čtěte také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes

Vařená nebo nevařená medovina

Všechny kroky se při výrobě medoviny mohou v detailech lišit, jejich princip však zůstává stejný. Nicméně existují dvě varianty výroby medoviny – vařená medovina a medovina vyrobená za studena. Vařené medoviny jsou obvykle vyráběny z méně kvalitního medu, který se smíchaný s vodou povaří. Vzniklá pěna se poté sebere spolu s nečistotami (plísně, bakterie a další). Nevýhodou tohoto procesu však je zánik pro organismus příznivých látek, které nepřežijí vysoké teploty. Proto se kvalitnější medoviny vyrábějí studenou cestou, stejně tak jako víno. Medovina se ale čistí složitějším způsobem.

Kvašení základem výroby medoviny

Roztok medoviny s vodou se poté nalije do kvasných nádob a za pomoci rozkvašených ušlechtilých kultur vinných kvasinek se nechá medovina kvasit. Obvykle se tak děje při teplotě vyšší než 20°C, která však musí být stálá. Doba kvašení je u každé medoviny odlišná, pohybuje se od jednoho do čtyř týdnů. Medovina kvašením získá maximálně 14 % alkoholu.

Poté se medovina přefiltruje, aby se zbavila odumřelých kvasinek, které způsobují zakalení medoviny. Medovina se nechá zrát v nerezových nebo dřevěných nádobách. Doba zrání je u každého výrobku odlišná, například slovenská firma APIMED nechává své výrobky minimálně jeden rok zrát. Nejkvalitnější medoviny však mohou zrát i několik let.

Některé medoviny jsou dolihovány

Po „uzrání“ medoviny se provádí proces čeření. Do medoviny se přimíchají látky, které na sebe naváží případné zbytky nečistot. Někteří výrobci poté přistupují i k dobarvování medoviny karamelem, neboť barva medu může být s každou várkou jiná. Mnoho výrobků je také dolihováno – je uměle zvýšen podíl alkoholu v nápoji (obvykle na 18 nebo 21 %).

Medovina se také ve finální fázi dochucuje různým kořením. To se však může přidat již během kvašení; příkladem může být ochmelování medoviny, které jí dodává nahořklou chuť. Medoviny s ovocnou příchutí, tzv. melomely, se vyrábějí tak, že se med rozmíchá místo vody v ovocné šťávě.

Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.