Whisky vs. Whiskey: v čem se liší?


Whisky

Viděli jste obě varianty psaní whisky a whiskey a divili jste se, proč se jednou píše tak a pak zas jinak? Určitě ne. Jako znalci alkoholických nápojů jistě víte, že Irové a Američani píší „whiskey“, kdežto Skotové a Kanaďané „whisky“. Rozdíly však nejsou jen v gramatice, ale ve složení, proceduře výroby a samozřejmě v chuti. Každé místo dává whisky specifické chutě.

Čtěte také: Znalci pijí whisky z tulipánu

Skotská whisky

Skotové pro výrobu svého národního alkoholického nápoje používají převážně ječmen. Pravá skotská whisky se podle zákonného vymezení skládá z vody a ječmenného sladu (můžou však zde být i další obiloviny) a musí být vyráběna ve Skotsku.

Ve Skotsku se vyrábí tři „druhy“ tohoto nápoje – sladová, obilná a míchaná whisky. Surovinou sladové whisky (malt whisky) je pouze sladovaný ječmen. Obilná whisky (grain whisky) je na rozdíl od ní pálena z pšenice, případně z kukuřice.  „Několik dobrých whisky smíchaných dohromady potěší jazyk většího množství lidí než jedna whisky nesmíchaná,“ prohlásil v 40. letech 19. století jeden z prvních míchačů whisky Arthur Bell. Od té doby převážnou část skotského trhu s whisky tvoří míchaná whisky (blended whisky).

Destilace může probíhat jak kontinuálně tak i „kotlíkovým“ způsobem (pot still). Whisky zraje v dřevěných vypálených sudech nejméně tři roky. Používají se však i staré sudy od sherry, bourbonu nebo portského vína. Skotská whisky se vyznačuje kouřovým aroma, sladkou a voňavou chutí. Samozřejmě každá značka a typ whisky mají svá specifika, které do nich palírny vkládají.

Irská whiskey

Irové stejně jako Skotové používají hlavně ječmen, ten však spíše nesladují. Největší odlišností irské whiskey je trojitá destilace. Nápoj je poté čistší a jemnější. Míchaná irská whiskey také nemá kouřovou chuť oproti skotské, jejíž ječmen se suší nad rašelinovým ohněm. Zraje nejméně tři roky a výsledná je velmi voňavá se zakulacenou komplexní chutí.

Bourbon

V USA se převážně pije bourbon, což je whiskey, jejíž základní surovinou je kukuřice. Bourbon je míchanou obilnou whiskey s nejméně 51 % kukuřice. Dvakrát se destiluje (kontinuální destilací) a zraje minimálně dva roky v nových vypálených dubových sudech. Obvykle má ostrou dřevitou chuť a tmavší barvu.

Kanadská whisky

Kanaďané vyrábějí obilnou whisky, avšak mezi obilovinami by nemělo chybět žito. Obilná kaše je jednou až třikrát destilována kontinuální destilací. Zraje minimálně tři roky v nových vypálených sudech. Někdy se však využívají i staré sudy od bourbonu. Barva kanadské whisky je světlejší a její chuť je obilná a velmi delikátní.

Kanadská whisky byla často pašována za doby prohibice do Spojených států. Každý fanoušek mafiánských filmů a her si jistě vybavuje dřevěné krabice s červeným javorovým listem, v kterých se pašovala. Čtěte také: Období prohibice: zlatá éra gangsterů

-les-