Zelené pivo o Velikonocích bude i letos. Navařeno je rekordní množství


Zelené pivo

Bohatá pěna, příjemná vůně, neopakovatelná chuť a typická zelená barva. To všechno je fenomenální Zelené pivo, které bude i letos provázet příchod Velikonoc.

Pípy se Zeleným pivem se stejně jako v předchozích letech roztočí na jediný den v roce – velikonoční Zelený čtvrtek. Letos 21. dubna.

Letos rekordních 5000 hektolitrů

„Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. Jsme rádi, že všem tak chutná. Také proto jsme Zeleného letos vyrobili opět více než vloni: rekordních 5000 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ uvedl manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Zelené pivo se ve starobrněnském pivovaru vařilo koncem února, do sudů se bude stáčet kolem desátého dubna.

Fenomén Zelené pivo se zrodil v Brně. Poprvé jej v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách.

Zelené vařili již naši předci

Volba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu – zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.

Dnešní Zelené pivo vzniká spojením pramenité vody a ječného sladu vyrobeného z nejlepšího moravského ječmene a nejkvalitnějšího žateckého chmele. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, čímž získává plnou chuť a příjemnou hořkost. Sílu Zelenému pivu dodává osmidenní spodní kvašení s využitím pivovarských kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1ºC pak pivo získává svůj typický buket a říz.

Tajemství bylinného extraktu, jemuž Zelené pivo vedle chuti vděčí za svou charakteristickou barvu, zůstane navždy tajemstvím starobrněnských sládků.

K dostání v 5000 restauracích

Letos se bude Zelené pivo prodávat v 5000 restauračních zařízeních po celé České republice. Do restaurací putuje v padesáti i menších třicetilitrových sudech také proto, aby jej mohly nabízet i menší hospůdky. Majitelé či provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, budou mít k dispozici i plakáty a plakety na pípy. Štamgasti tak snadno poznají, kde se Zelené točí.

Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, brzy najdou všichni zájemci také na webových stránkách www.zelenepivo.cz.