Zelené pivo opět přivítá Velikonoce. Letos v rekordním množství


Zelené pivo

Rekordní množství 6000 hektolitrů slavného Zeleného piva se v noci na úterý začalo v pivovaru Starobrno stáčet do třiceti a padesátilitrových sudů. Stáčení bude dále pokračovat i počátkem příštího týdne.

Orosené zelené půllitry, které letos posedmé v řadě přivítají Velikonoce, už štamgasti netrpělivě očekávají. Pípy se Zeleným pivem se roztočí jako každoročně na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 5. dubna.

Čtěte také: Starobrněnské modré pivo se vrací do hospod. Opět jen dočasně

O 700 hl více než vloni

Zelené pivo letos v pivovaru Starobrno uvařil sám jeho autor, který ho vymyslel a před sedmi lety uvedl v život: vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A uvařil ho hodně: o 700 hektolitrů více než vloni.

K výrobě sládci použili kvalitní vodu, ječný slad vyrobený z nejlepšího moravského ječmene a nejjakostnější žatecký chmel. Nejdůležitější složkou ovšem zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí – a Petr Hauskrecht recepturu podle vlastních slov střeží jako „oko v hlavě“.

Třináctistupňový zelený speciál

Třináctistupňové Zelené pivo s obsahem alkoholu 5,8 % se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1° C v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz.

Nyní se pivo stáčí do třicetilitrových a padesátilitrových sudů, které poputují do téměř tří tisícovek hospod v Čechách i na Moravě. Hospodu, kde se Zelené čepuje, štamgasti poznají podle plakátů, nálepek, plakety na pípě i stojánků na stolech. Seznam všech hospod bude dále včas viset na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Letos již sedmým rokem

Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek starobrněnského pivovaru Petr Hauskrecht poprvé v roce 2006. „Splnil jsem si sen a realizoval nápad, který jsem přivezl z cest po jižní Evropě. Šel jsem tehdy s kůží na trh. Speciální pivo s netypickou barvou a unikátní chutí tehdy bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ vzpomíná na zrod Zeleného Petr Hauskrecht.

Originální specialita a spojitost s jarem ovšem zafungovaly znamenitě a okamžitě. Zelené pivo si rok od roku získávalo nové a nové příznivce, takže z původních 80 hektolitrů v roce 2006 se množství navařeného piva vyšplhalo až na letošních rekordních 6000 hektolitrů.

Dnes si Velikonoce bez Zeleného piva mnozí Brňané snad ani nedovedou představit. Patří ke svátkům jara stejně neodmyslitelně jako velikonoční nádivka, barevná vajíčka nebo pomlázka. Na Zelené se chodí v celé republice, ale přece jen nejvíc příznivců každoročně přiláká tam, kde se vaří, tedy na Mendlovo náměstí v Brně.