Zelené pivo ze Starobrna se točí v 3000 hospodách do vyprodání zásob


Zelené pivo

Do téměř tří tisíc restaurací v celé České republice letos putovalo rekordní množství 6000 hektolitrů slavného Zeleného piva. Orosené zelené půllitry přivítají Velikonoce už posedmé v řadě. Pípy se Zeleným pivem se roztočily jako každoročně na Zelený čtvrtek, tedy včera 5. dubna.

Opět více než loni

Zelené pivo letos v pivovaru Starobrno uvařil sám jeho autor, který ho vymyslel a před sedmi lety uvedl v život, vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A uvařil ho hodně: o 700 hektolitrů více než vloni. K výrobě sládci použili kvalitní vodu, ječný slad vyrobený z nejlepšího moravského ječmene a nejjakostnější žatecký chmel. Nejdůležitější složkou ovšem zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a neopakovatelnou chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí – a Petr Hauskrecht recepturu podle vlastních slov střeží jako „oko v hlavě“.

Zelený 13° speciál

Třináctistupňové Zelené pivo s obsahem alkoholu 5,8 % se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1° C v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz.

Hospodu, kde se Zelené čepuje, štamgasti poznají podle plakátů, nálepek, plakety na pípě i stojánků na stolech. Seznam všech hospod si každý může vyhledat na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Již posedmé v řadě

Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek starobrněnského pivovaru Petr Hauskrecht poprvé v roce 2006. „Splnil jsem si sen a realizoval nápad, který jsem přivezl z cest po jižní Evropě. Šel jsem tehdy s kůží na trh. Speciální pivo s netypickou barvou a unikátní chutí tehdy bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ vzpomíná na zrod Zeleného Petr Hauskrecht.

Originální specialita a spojitost s jarem ovšem zafungovaly znamenitě a okamžitě. Zelené pivo si rok od roku získávalo nové a nové příznivce, takže z původních 80 hektolitrů v roce 2006 se množství navařeného piva vyšplhalo až na letošních rekordních 6000 hektolitrů.