Znalci pijí whisky z tulipánu


Přemýšleli jste někdy o tom, proč automaticky naléváte whisky do těžkých širokých sklenic s ledem? Pokud ne, tak možná děláte chybu. Znalci totiž doporučují pít whisky ze sklenic ve tvaru tulipánu při pokojové teplotě.

Možná to pro některé zní překvapivě, ale kvalitní whisky se nedoporučuje pít ze širokých sklenic. Nejdůležitější je pro opravdové vychutnání její vůně. Aby se esence lépe uvolňovaly, je třeba, aby whisky byla zahřátá na pokojovou teplotu. Zároveň se vůně nesmí uvolňovat příliš rychle, proto není vhodná otevřená široká sklenice. Tyto reklamní a „filmové“ sklenice jsou tedy spíše vhodné pro pití whisky ve větším množství a její ředění vodou.

„Dobrá sklenička má tvar tulipánu, mírné rozšíření dole (k promíchání lihoviny) a úzký okraj (k zachycení vůní),“ vysvětluje Vladimír Burda ze specializované brněnské prodejny The Whisky shop na svých webových stránkách. Zároveň by sklo mělo být křišťálově čisté, ne broušené, aby bylo možné posoudit skutečnou barvu whisky. Tenká sklenice je také dobrá k zahřívání v ruce.

K uvolnění a rozvinutí vůní doporučují odborníci lehké ředění whisky čistou vodou bez minerálních látek. „Optimální bod ředění je dosažen, když zmizí jakýkoli svědivý nebo pálivý pocit, který byste mohli ucítit v nose, když přičuchnete,“ píše Vladimír Burda. K ředění by měla být ideální voda, která byla využívána k výrobě whisky, ta je u nás samozřejmě těžce dostupná, a proto postačuje čistá stolní voda bez jakékoli chuti. Ředění také napomáhá k tomu, aby degustátorovi silná whisky ihned nevypálila chuťové buňky.

Někteří degustátoři doporučují při ochutnávání hořkou čokoládu, která údajně čistí chuťové buňky. Oblíbené je také pití kávy nebo kouření doutníku, které chuť whisky doplňují. Pokud byste se však chtěli stát skutečnými znalci a degustátory, pití whisky je velmi široká, náročná, ale určitě příjemná a zajímavá věda.

-les-