Ronchata – recept na přípravu


Ronchata [rončata] je slabě alkoholický nápoj (přibližně 13 % obj. alk.), skládající se z horchaty (jinak také orxaty; nápoje ze zemních mandlí neboli tygřího oříšku), tmavého třtinového rumu, skořice a muškátového oříšku.
Pochází (stejně jako její základ horchata) ze španělské Valencie, kde patří k vyhlášeným místním specialitám a těší se vysoké oblibě mezi místními i turisty. Název Ronchata vznikl spojením slov Ron („rum“) a horchata.

Ronchata

Ronchata

Příprava Ronchaty:

(objem 0,75 l)

  1. Do shakeru vložíme:
    • 100 ml extraktu ze zemních mandlí neboli tygřího oříšku (koupit lze např. zde nebo zde)
    • 400 ml vody
    • 250 ml tmavého třtinového rumu (odpovídá 6 plnějším panákům o obj. 0,04 l)
    • drcenou skořici (přibližně 8 větších špetek)
    • drcený muškátový oříšek (přibližně 5 větších špetek)
  2. Protřepeme, nemícháme
  3. Vychladíme
  4. Nalijeme do sklenice na vyšší stopce, tvaru širokého tulipánu (ukázka), přizdobíme dvěma tmavými brčky a papírovým deštníčkem
  5. Podáváme — dobrou chuť!

(recipe for Ronchata in English)