Sake – recept na přípravu


Sake [sake] je tradičním japonským alkoholickým nápojem. Vyrábí se ze speciální dlouhozrnné rýže, vody, kvasinek a případně dalšího koření. Podává se studené (10 °C) nebo i zahřáté (více jak 30 °C). Na internetu je spousta receptů, jak si vyrobit domácí sake, zde je jeden z nich.

Sake

Příprava sake (10 litrů):

  1. Ingredience:
    • 7 l vody
    • 3 kg cukru
    • 1 kg uvařené rýže
    • 14 dkg droždí
    • 2 vanilkové cukry
    • 2 citrony
    • 1/2 lžičky muškátového květu
    • 1/2 lžičky tymiánu
    • 1/2 lžičky zázvoru
    • kousek skořice
    • 30 ks hřebíčků
    • 10 ks nového koření
  2. Převaříme vodu.
  3. Nastrouháme citronovou kůru a dužninu z citronů nakrájíme na kousky.
  4. Do vychladlé vody nasypeme všechny ingredience.
  5. Směs nalijeme do 10 l demižonu a necháme 6 týdnu kvasit při pokojové teplotě.
  6. Poté stáčíme nápoj do láhví a dáváme pozor na to, aby se nám do láhví nedostal kal. Můžeme jej také lít přes filtr.
  7. Necháváme uležet. Po 14 dnech lze nápoj konzumovat.
  8. Dobrou chuť!