Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť

Čím dál více konzumentů alkoholu se odváží strávit večer s láhví absintu. Existuje však více způsobů, jak tento mnohaprocentní alkohol konzumovat. Pověstných halucinací se bát nemusíte…

Magazín

Čím dál více konzumentů alkoholu se odváží strávit večer s láhví absintu. Existuje však více způsobů, jak tento mnohaprocentní alkohol konzumovat. Pověstných halucinací se bát nemusíte.

Opravdu halucinogenní?

Údaj „70 % alkoholu“ na etiketě absintu může kdekoho vyděsit, stejně tak jeho zelená nebo namodralá barva. Pití absintu je však zážitkem nevšedním a příjemným. Hlavní přísadou absintu je pelyněk, který je znám svou hořkostí. V pelyňku je také látka thujon, ta podle „legend“ pijákovi způsobuje halucinace – uváděné účinky se ale nikdy nepotvrdily. Navíc nyní existují regulace, které nedovolují výrobcům přesáhnout určité množství thujonu v litru alkoholu. Pravý absint se vyrábí macerací různých bylin v alkoholu, jeho následnou destilací a barvením. Barvení se však mnohdy vynechává za vzniku průzračného, takzvaného bílého, absintu.

Zkuste to s kostkou cukru

V České republice existuje široká nabídka tohoto silného alkoholu a mnohé lihovary také absint vyvážejí do ostatních zemí, například do Velké Británie. Názory na to, jak správně pít absint, se liší. Společným znakem všech je však speciální lžička s malými otvory. Žádoucí je i sklenička s malou dutou petličkou u spodu, do které se alkohol nalije. Lžička se poté položí na okraje skleničky a položí se na ni kostka cukru. Existuje však více názorů, jak dále pokračovat. Nyní je oblíbené kostku cukru zapálit, aby zkaramelizovala a karamel stékal otvůrky do absintu. Poté se nápoj lžičkou zamíchá a zředí se vodou. Druhý, a pravděpodobně původní způsob, je kostku cukru nezapalovat, ale lít přes ni vodu. Cukr se rozpustí a spolu s vodou nápoj zředí. Voda také prokáže „pravost“ absintu, protože ten pravý by se měl po přilití vody zakalit.

-les-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


vycepni-zarizeni-dynamicky-2.gif
brand-745x100-1493717091.jpg

4 Replies to “Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť”

  1. ugh napsal:

    hmm ja sem teda zazil situaci litrova flaska+3lidi…a to je opravdu nevsedni zazitek :D

  2. […] Alpu však rozhodně nepopíjejte a čtěte doporučení použití od výrobce. Lepší než Alpa je Absint, který lze také pít s kostkou cukru. Čtěte také: Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť […]

  3. […] Výrobce také radí jak správně pít absint. Zajímavé je, že nedoporučuje obvyklou francouzkou metodu nalévání absintu, kdy do panáku absintu skrze kostku cukru na speciální dírkované lžičce doléváte vodu. Antonio Nadal doporučuje českou metodu, tedy nalít do skleničky absint přes kostku cukru umístěnou na speciální lžičce. Kostku cukru je poté nutné zapálit a až začne karamelizovat, tak vmíchat do absintu. Tato mnohdy hořící směs alkoholu s cukrem se zředí vodou, čímž se plamen uhasí. Čtěte také: Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť […]

  4. […] Absint je vyráběný z pelyňku, anýzu a fenyklu. Obsahuje thujon, který byl dlouho považován za halucinogenní. Absint s oblibou popíjeli bohémští umělci a během historie byl v některých zemích zakázaný. Čtěte více: Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.