Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně

Oblíbený sezonní nápoj burčák, zkvašený mošt z vinné révy, obsahuje mnohem méně alkoholu, než kolik předpokládá velká část veřejnosti. Obsah alkoholu v burčáku se obvykle pohybuje mezi 1 a 7 procenty…

Magazín

Oblíbený sezonní nápoj burčák, zkvašený mošt z vinné révy, obsahuje mnohem menší množství alkoholu, než jaké často předpokládá velká část veřejnosti. Obsah alkoholu v burčáku se obvykle pohybuje mezi 1 a 7 procenty. U vína je množství alkoholu dvakrát až třikrát vyšší, přibližně 12 %. I zde ale procento liší druh od druhu.

Rozšířený mýtus

Burčák je především laickou veřejností neprávem považován za nápoj s vyšším obsahem alkoholu než víno. Domněnka vznikla zřejmě z důvodu, že kvasící vinný nápoj musí být díky svým charakteristickým vlastnostem silnější, než samotné víno, kterému v rámci procesu výroby předchází.

Skutečnost je ale jiná. Obsah alkoholu se u kvalitních burčáků zpravidla pohybuje okolo 4 až 6 procent. U vína je obsah alkoholu přitom asi 12 objemových procent, tedy přibližně dvakrát až třikrát více než u burčáku. Burčák tedy obsahuje zhruba stejné množství alkoholu jako 12° pivo.

Burčák podle zákona

Názvem burčák nelze označit jakýkoli kvasící mošt. Dle zákona musí burčák pocházet pouze z čerstvých hroznů révy vinné, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Burčák lze prodávat pouze čtyři měsíce v roce, mezi 1. srpnem a 30. listopadem roku v němž byly vinné hrozny sklizeny. Nesmí se také ředit vodou.

Výrobci burčáku museli donedávna dodržovat také zásady týkající se obsahu alkoholu v nápoji. Zákon nařizující tuto povinnost byl ovšem v roce 2004 zrušen a současná legislativa už tuto podmínku neobsahuje. Podle původních nařízení musel burčák obsahovat nejméně 1 objemové procento a nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu.

U burčáku povětšinou platí, že čím více procent alkoholu nápoj obsahuje, tím je kvalitnější. Nic se však nesmí přehánět. Dle odborníků je ideální počet objemových procent v burčáku přibližně 6. Kvalitní burčák (za předpokladu, že je vyroben z bílých hroznů) by měl mít světle žlutou barvu a být více či méně zkalen kvasným kalem. Zřídka lze narazit také na červený burčák vyráběný z modrých hroznů révy vinné.

Máte burčák rádi, nebo ho nemusíte? Zúčastněte se naší ankety Chutná vám burčák? na Otázkomat.cz

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


brand-745x100-1493717091.jpg

5 Replies to “Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně”

  1. […] Celých osm dní v termínu od 30. září do 7. října 2011 bude brněnské náměstí Svobody ožívat celodenním veselím. Představí se celkem 14 vinařství, která budou připravena prezentovat v rámci ochutnávky celkem 70 vzorků vybraných vín. U každého vinařství budou k dostání degustační pohárky a praktické závěsky pohárků za krk. Víno, které návštěvníky osloví, si poté budou moci odnést v lahvové podobě. Nebude chybět také pro toto období typická česká národní specialita – burčák. Čtěte podrobněji: Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně […]

  2. […] Čtěte také: Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně […]

  3. Michal Súkup napsal:

    Zrovna dneska jsme si s manželkou koupili burčák poprvé a musím říct, že v nás pěkně bublá :-)

  4. […] také: Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně Burčák je specialitou střední Evropy. Pravý se vyrábí jen z českých hroznů ▼ […]

  5. Burčák je super!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.