Zahraniční turisté pobývající v České republice vypijí v průměru necelá dvě piva denně. V roce 2012 tak činila jejich spotřeba bezmála 4 % z celkové konzumace piva v ČR. Vyplývá to z exkluzivní studie, kterou pro Český svaz pivovarů a sladoven připravila společnost Ernst & Young.
Čech vypije třetinku, cizinec dva půllitry
Z více než 20 milionů turistů, kteří v loňském roce navštívili Českou republiku, tvořily více než 70 % národnosti, které se tradičně umisťují na předních příčkách zemí s nejvyšší spotřebou piva. Patří sem Německo, Slovensko, Polsko nebo Rakousko. Zatímco každý Čech vypije v průměru asi třetinku piva denně, zahraniční turista dle údajů Ernst & Young vloni vypil v průměru necelá 2 piva denně. Nejvíce piva turisté spotřebují tradičně v letních měsících.
„Naším cílem bylo vyčíslit reálné dopady turismu na spotřebu piva v České republice. Využili jsme k tomu dostupná data o spotřebě piva a geografickém rozdělení obyvatelstva a turistů v ČR. České pivo chutná v cizině nejvíce našim sousedům – jeho největšími konzumenty jsou Němci a Slováci,“ vysvětlil Petr Knap ze společnosti Ernst & Young.
České pivo v zahraničí stále oblíbenější
Vedle turistického ruchu je pro pivovarské odvětví důležitý také export, jehož objem se v roce 2012 zvýšil meziročně o 9 %. Největšími importéry českého piva jsou tradičně Německo, Slovensko, Polsko, Rusko, Švédsko, Velká Británie a USA. Podle nejnovějších odhadů se české pivo exportuje již do více než 60 zemí všech kontinentů. „Věříme, že pozitivní zkušenost turistů s českým pivem při jejich návštěvě České republiky v sobě nese potenciál pro získání nových spotřebitelů exportované produkce,“ řekl František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: