Snad každému milovníku piva srdce zaplesá, když projíždí kolem vysokých dřevěných tyčí podpírající krásnou popínavou rostlinku. Chmel je rostlinou z čeledi konopovitých, jeho plodem je chmelová hlávka. Česká republika patří do pětice nejvýznamnějších světových pěstitelů chmele.
Čtěte také: Chmelnice vítají česáče. Z chmelových brigád se stává zážitková turistika
Vyhlášený Žatecký poloraný červeňák
Chmel se dělí do dvou skupin – aromatické chmely a chmely s vysokým podílem hořkých kyselin. Nejznámější odrůdou pro výrobu piva je jemný aromatický chmel Žatecký poloraný červeňák, který se například využívá k výrobě tradičního plzeňského piva Pilsner Urquell. Vegetační doba této rostlinky je kolem sto pětadvaceti dní a pěstují se pouze šišky samičích květů. Šištice se rozemelou, do varu s mladinou (chmelovaru) se přidávají ve formě pelet, a to ve třech dávkách. Chmel dodává pivu typickou nahořklou chuť.
Mezi nejcennější látky obsažené v chmelu jsou alfa-hořké kyseliny, beta-frakce a pryskyřice. Trpkou chuť pak ovlivňují třísloviny, které také odstraňují zákal způsobený bílkovinami. Vůni chmele ovlivňují silice.
Ideální žatecké klima
První zmínky o českém chmelu pocházejí již z osmého století. Vyvážel se například po Labi do okolních zemí. V České republice se nacházejí tři významné pěstitelské oblasti – Žatecko, Ústěcko a Tršicko. Nyní se kromě Žateckého poloraného červeňáku také pěstují vyšlechtěné odrůdy Bor, Sládek, Premiant, Agnus, Harmonie a Rubín. Minulá úroda vynesla chmelařům přes 7700 tun plodiny, pěstované na 5210 hektarech půdy.
Oblast v okolí Žatce je pro pěstování chmele jako stvořená. Region se totiž nachází v děštivém stínu okolních pahorků, průměrný roční úhrn srážek se zde pohybuje kolem 450 mm a průměrná teplota ve vegetativním období je zde 14-16 stupňů Celsia. Kvalitu chmele také ovlivňují široká otevřená údolí, v kterých volně proudí vzduch, a samozřejmě jsou důležité i půdy – v případě Žatecka se jedná o permské červenky nebo lehčí opukové půdy. Město Žatec se chlubí chmelnicí i v těsné blízkosti radnice. Kdo se chce více dozvědět o chmelu, může navštívit žatecké Muzeum chmelařství, které je největší svého druhu ve světě.
-les-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Chmel dodává pivu příjemnou hořkost. Nejvíce ho roste u Žatce […]