Chmel dodává pivu příjemnou hořkost. Nejvíce ho roste u Žatce

Snad každému milovníku piva srdce zaplesá, když projíždí kolem vysokých dřevěných tyčí podpírající krásnou popínavou rostlinku. Chmel je rostlinou z čeledi konopovitých, jeho plodem je chmelová hlávka…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->

Chmel

Snad každému milovníku piva srdce zaplesá, když projíždí kolem vysokých dřevěných tyčí podpírající krásnou popínavou rostlinku. Chmel je rostlinou z čeledi konopovitých, jeho plodem je chmelová hlávka. Česká republika patří do pětice nejvýznamnějších světových pěstitelů chmele.

Čtěte také: Chmelnice vítají česáče. Z chmelových brigád se stává zážitková turistika

Vyhlášený Žatecký poloraný červeňák

Chmel se dělí do dvou skupin – aromatické chmely a chmely s vysokým podílem hořkých kyselin. Nejznámější odrůdou pro výrobu piva je jemný aromatický chmel Žatecký poloraný červeňák, který se například využívá k výrobě tradičního plzeňského piva Pilsner Urquell. Vegetační doba této rostlinky je kolem sto pětadvaceti dní a pěstují se pouze šišky samičích květů. Šištice se rozemelou, do varu s mladinou (chmelovaru) se přidávají ve formě pelet, a to ve třech dávkách. Chmel dodává pivu typickou nahořklou chuť.

Mezi nejcennější látky obsažené v chmelu jsou alfa-hořké kyseliny, beta-frakce a pryskyřice. Trpkou chuť pak ovlivňují třísloviny, které také odstraňují zákal způsobený bílkovinami. Vůni chmele ovlivňují silice.

Ideální žatecké klima

První zmínky o českém chmelu pocházejí již z osmého století. Vyvážel se například po Labi do okolních zemí. V České republice se nacházejí tři významné pěstitelské oblasti – Žatecko, Ústěcko a Tršicko. Nyní se kromě Žateckého poloraného červeňáku také pěstují vyšlechtěné odrůdy Bor, Sládek, Premiant, Agnus, Harmonie a Rubín. Minulá úroda vynesla chmelařům přes 7700 tun plodiny, pěstované na 5210 hektarech půdy.

Oblast v okolí Žatce je pro pěstování chmele jako stvořená. Region se totiž nachází v děštivém stínu okolních pahorků, průměrný roční úhrn srážek se zde pohybuje kolem 450 mm a průměrná teplota ve vegetativním období je zde 14-16 stupňů Celsia. Kvalitu chmele také ovlivňují široká otevřená údolí, v kterých volně proudí vzduch, a samozřejmě jsou důležité i půdy – v případě Žatecka se jedná o permské červenky nebo lehčí opukové půdy. Město Žatec se chlubí chmelnicí i v těsné blízkosti radnice. Kdo se chce více dozvědět o chmelu, může navštívit žatecké Muzeum chmelařství, které je největší svého druhu ve světě.

-les-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


One Reply to “Chmel dodává pivu příjemnou hořkost. Nejvíce ho roste u Žatce”

  1. […] Čtěte také: Chmel dodává pivu příjemnou hořkost. Nejvíce ho roste u Žatce […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.