TIP: Ochutnejte ta nejlepší více-stupňová piva — zakoupíte na e-shopu Alkohol.cz
Jeden z nejčastějších mylných názorů pivních konzumentů se týká významu stupně piva (neboli stupňovitosti piva). Osm z deseti Čechů se domnívá, že stupňovitost piva označuje obsah alkoholu v procentech (tzn. domnívají se, že 10˚ pivo obsahuje 10 % alkoholu a 12˚ pivo obsahuje 12 % alkoholu). Již méně je rozšířen další chybný názor, že stupeň piva znamená dobu v týdnech, po kterou pivo zraje.
Stupňovitost piva souvisí s množstvím sladu
Ve skutečnosti stupňovitost piva přímo souvisí s množstvím použitého sladu a udává obsah zkvasitelného extraktu v původní mladině. Jednoduše řečeno, udává obsah látek, které přejdou během výrobního procesu na varně ze sladu do roztoku – mladiny. Mladina je dále zakvašována pivovarskými kvasnicemi, proběhne proces kvašení a zrání, během kterého kvasnice přemění extrakt převážně na alkohol a oxid uhličitý.
Stupňovitost piva ovlivňuje obsah alkoholu
Na zmíněný obsah alkoholu v pivu tedy má vliv množství zkvasitelného extraktu (zkvasitelný extrakt obsahuje cca 95 % cukru), ale závisí i na míře prokvašení. Každá značka piva má jiný stupeň prokvašení, tzn. sládci nechají prokvasit jen určitou část extraktu a tím ovlivňují především plnost chuti daného piva a samozřejmě obsah alkoholu.
Česká piva jsou charakteristická vyšším zbytkovým extraktem a tím obecně i plnější chutí než piva zahraniční. Jsou proto náročnější na péči během výroby, skladování a ošetřování, protože každá nedokonalost může znamenat posun v chuti, vzhledu nebo trvanlivosti našich piv.
Tabulka stupňovitosti piva s objemem alkoholu v %
Stupňovitost piva a jeho obsah alkoholu jsou dva klíčové faktory, které ovlivňují charakter piva. Stupňovitost se obvykle udává v České republice v stupních Českého stupňového systému (°ČS) nebo v plato (°P). Objem alkoholu se většinou udává jako procentuální obsah alkoholu podle objemu (ABV). V této tabulce jsou uvedeny hodnoty stupňovitosti piva v °ČS a v plato a odpovídající hodnoty obsahu alkoholu v procentech.
(Tabulka obsahuje přibližné hodnoty, které se mohou lišit dle způsobu přípravy piva, podílu ingrediencí a dalších faktorů.)
Stupňovitost | Objem alkoholu |
7° | 2.8 % ABV |
8° | 3.2 % ABV |
9° | 3.6 % ABV |
10° | 4.0 % ABV |
11° | 4.4 % ABV |
12° | 4.8 % ABV |
13° | 5.2 % ABV |
14° | 5.6 % ABV |
15° | 6.0 % ABV |
16° | 6.4 % ABV |
17° | 6.8 % ABV |
18° | 7.2 % ABV |
19° | 7.6 % ABV |
20° | 8.0 % ABV |
Znát stupňovitost piva může být užitečné pro lidi, kteří chtějí pečlivě sledovat svůj příjem alkoholu. Na druhé straně může být pro pivovary užitečné vědět, jaké stupňovitosti a obsahu alkoholu dosahují různé druhy piv a jakým způsobem mohou přizpůsobovat své recepty, aby dosáhli požadovaného charakteru piva. Bez ohledu na důvod, proč se zajímáte o stupňovitost piva, doufáme, že vám tato tabulka poskytne užitečné informace o charakteru různých druhů piv.
-red-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Co znamená stupňovitost piva? Obsah alkoholu to není […]