Dožínkové pivo putovalo do sudů, nyní se rozváží po celé republice

Do 1600 restauračních zařízení v celé České republice se právě v těchto dnech rozváží speciální dvanáctistupňové Dožínkové pivo, které se v druhé polovině minulého týdne stáčelo do sudů…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->

Dožínkové pivo

Do 1600 restauračních zařízení v celé České republice se právě v těchto dnech rozváží speciální dvanáctistupňové Dožínkové pivo, které se v druhé polovině minulého týdne stáčelo do sudů.

Pod dohledem vrchního sládka Tomáše Kosmáka Dožínkové pivo uvařili v Královském pivovaru Krušovice. Dožínkový pšeničný speciál mohou všichni milovníci dobrého piva ochutnat už ve čtrvtek 25. srpna. Čepovat se bude do vyprodání zásob.

Krušovičtí letos vyrobili celkem 950 hektolitrů Dožínkového piva, které se rovným dílem rozdělí mezi Čechy a Moravu. „Dožínkové je svrchně kvašené pšeničné pivo, při jehož výrobě jsme kromě ječného světlého a karamelového sladu použili výrazný podíl sladu pšeničného,“ přiblížil dvanáctistupňový speciál Tomáš Kosmák.

Dožínkové pivo má obsah alkoholu 4,7 procenta a dosahuje stupňovitosti 12,6 %. Je nefiltrované, tudíž lehce zakalené a dokonce zdraví prospěšné. Zbytky pivovarských kvasnic jsou cenným zdrojem vitaminu B. Pivo má hustou, krémově bílou pěnu.

Dožínkové pivo je charakteristické svou lehkou, mírně nakyslou chutí a velmi jemnou hořkostí, kterou mu dodává žatecký chmel. „Chuť je příjemně ovocná, pozvolně doznívá až do překvapivé banánové příchuti s mírným nádechem po hřebíčku. Proto pivo mohu doporučit ke krémovým polévkám, salátům nebo drůbežímu masu,“ řekl Tomáš Kosmák.

Dožínkovým pivem Krušovičtí oživili tradici výroby pšeničných piv. Ta se na našem území běžně vařila do poloviny 19. století, než je vytlačily světlé ležáky. Pšeničná piva, tzv. „weizenbiery“ pocházejí původně z Bavorska a části Rakouska, kde jsou populární dodnes. Čtěte také: Pšeničnému pivu Češi přicházejí na chuť

Dožínkové pivo je letos v pořadí čtvrtým speciálem z pivovarů společnosti Heineken Česká republika. Vrchní sládek pivovaru Velké Březno Petr Hauskrecht letos spotřebitelům poprvé nabídl Pepřové k oslavě masopustu. Velikonoce jsme oslavili fenomenálním Zeleným pivem, které se vaří v pivovaru Starobrno. U jeho zrodu před šesti lety stál rovněž Petr Hauskrecht. Z Velkého Března pochází také rubínový speciál Svatojánské pivo k oslavě slunovratu. Na podzim se všichni mohou těšit na Svatováclavský Doppelbock, Vánoce si oslaví se speciálním vánočním patnáctistupňovým pivem. I tato speciální piva se budou vařit ve Velkém Březně.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.