Každého konzumenta alkoholu asi občas napadne: „A co na to moje játra?“. Vliv alkoholu na játra je bezpochyby nepřehlédnutelný, ale málokdo ví, že játra lze (alespoň z části) ochránit poměrně snadným způsobem – pitím kávy.
Dva až tři šálky denně = zdravá játra?
Podle výzkumů dokáže káva ochránit játra před tvrdnutím, tzv. cirhózou. Cirhóza jater je nejběžnějším onemocněním vzniklým v důsledku pití alkoholu. Dochází při něm k přeměně jaterní tkáně na vazivo, čímž játra ztrácí schopnost plnit svou funkci a selhávají. Tento stav nelze léčit.
Podle vědců zde platí přímá úměra – čím více kávy denně vypijete, tím menší je riziko vzniku cirhózy. Ovšem všeho moc škodí. Nadměrné pití kávy může negativně ovlivňovat nemoci srdečního a oběhového systému. Proto je doporučené množství kávy za den zhruba 2 až 3 šálky.
Výzkumy pozitivního vlivu kávy v číslech
Účinky kávy na játra zkoumali vědci z Oaklandu v Kalifornii. V letech 1978 až 1985 sledovali 125.000 lidí a zjistili, že při konzumaci jednoho šálku denně se riziko vzniku cirhózy snížilo o 20 %, při konzumaci dvou až tří šálků denně se riziko snížilo až o 40 % a při více než čtyřech šálcích denně se toto riziko snížilo až o 80 %.
Přestože se nezjistilo, jakým způsobem káva chrání játra před negativními vlivy alkoholu, je jisté, že k ochraně jater dochází. Toto zjištění jistě potěší všechny milovníky kávy, ale i alkoholu.
Čtěte také: Káva alkohol oživí. Vyzkoušejte prověřené kombinace
-val-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: