Není tomu dlouho, co Nasik Kiriakovský ve Dvoře Králové nad Labem otevřel pivovar a začal vařit pivo Tambor. Zájem o jeho pivo je velmi vysoký, proto nyní rozšiřuje výrobu. Jeho pivo se také pyšní certifikátem KOSHER, je tedy vařeno z kvalitních surovin bez příměsí. Dodržuje i tradiční výrobní postupy.
Před několika lety jste ve Dvoře Králové nad Labem začal podnikat v pivovarnictví. Co vás k tomu přivedlo?
Jako rodák a hrdý občan města si dobře pamatuji dobu, kdy jsem chodil svému otci pro pivo, které se vařilo ve Dvoře Králové nad Labem … a jak si ho všichni pochvalovali. Následně pak léta „jen“ vzpomínali, jaká to byla dobrota. Bohužel skoro třicet let jsem sám marně čekal, že se vaření piva vrátí do města, že někdo třeba rozjede vaření piva v restauraci. Ale marně. Nestalo se nic. Tak jsem se rozhodl obrazně „vzít historii do svých rukou“. Snad se to povedlo a pivo se ve Dvoře Králové nad Labem zase vaří a věřím, že se mu i daří.
Určitě nebylo lehké začínat na „rozjetém“ trhu s pivem, ale již nyní máte obchodní partnery v širokém okolí, dokonce i v Praze a v Brně. Jaké máte ambice v tomto ohledu?
Náš pivovar s ohledem na svoji stávající kapacitu má v současné době problém vyhovět všem požadavkům našich zákazníků z města a blízkého okolí. Naše ambice určuje zájem o naše pivo ze strany současných i budoucích zákazníků, hlavně v regionu Královédvorska, jinak řečeno do „20 km od komína“. Pokud bude o naše pivo zájem, budeme pokračovat v rozšiřování prodejní sítě. Kdy se zájem zastaví, nedokážu v současné době odhadnout. Zatím zájem o prodej našeho piva překračuje naše výrobní kapacity. Na tento fakt reaguji dostavbou ležáckého sklepa a lahvovnou.
Vyrábíte mnoho druhů piva. Které pijete nejradši?
V současné době vyrábíme z kapacitních důvodů pouze Královédvorské pivo TAMBOR 10° světlé výčepní a Královédvorské pivo TAMBOR 11° světlý ležák v provedení filtrovaný a nefiltrovaný. Na Vánoce uvaříme asi 50 hl Královédvorského piva TAMBOR 14° polotmavý speciál – KLAZAR. Další druhy piv budeme vařit v omezeném množství asi tak do března 2012. Mezi mé oblíbené patří v letním období „desítka“ a na Vánoce 14° KLAZAR.
Existuje možnost podívat se přímo do vašeho pivovaru na výrobu piva?
Po dostavbě našeho pivovaru (předpokládané dokončení nového ležáckého sklepa – březen 2012 a lahvovny – únor 2013) budou opět obnoveny exkurze do pivovaru a to od května 2013.
Spolupracujete nějakým způsobem s nedalekou zoologickou zahradou?
Asi tak před deseti nebo jedenácti lety uzavřela zoologická zahrada dohodu s plzeňským pivovarem. Získala tím několik milionů korun na výstavbu nové restaurace a od té doby má Prazdroj výhradní právo na prodej piva v prostorách zoologické zahrady. To znamená, že naše pivo v zoologické zahradě neochutnáte.
Děkujeme za rozhovor.
-les-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: