Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes

Medovina je alkoholický nápoj vyráběný z medu, vody (případně ovocné šťávy) a ušlechtilých kultur vinných kvasinek. Medovina patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, které člověk popíjel …

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->

Medovina APIMED

Medovina je alkoholický nápoj vyráběný z medu, vody (případně ovocné šťávy) a ušlechtilých kultur vinných kvasinek.

Medovina patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, které člověk popíjel. Údajně došlo k jejímu objevení již v Africe, když se v dutinách stromů smíchal a vykvasil včelí med s dešťovou vodou a kvasinkami objevujícími se ve stromech.

Chutný nápoj oblíbený v dějinách lidstva

Recepty na příjemný nápoj si lidé předávali z generace na generaci, medovina se tak rozšiřovala po celém světě a zaznamenala velikou oblibu. Med s vodou a kvasinkami se nechá vykvasit a poté dlouho zrát v sudech. Nejkvalitnější medoviny zrají až několik let. Důležitý je také prvotní proces čistění, kdy se voda s méně kvalitním medem povaří a sebere se z nápoje pěna s nečistotami. Kvalitní medoviny se v současnosti vyrábějí spíše studenou cestou, kdy v nápoji zůstanou pro organismus příznivé látky.

Existují i různé „varianty“ medoviny, jako například melomela, kdy se místo vody použije ovocná šťáva nebo třeba cyser, kdy vodu nahrazuje jablečný cider.

Medovinu pili novomanželé, když chtěli počít

Medovina v mnoha kulturách symbolizovala moudrost, odvahu a například i sílu. Díky jejím afrodiziakálním účinkům byla také označována za nápoj lásky. Nebylo tak ničím neobvyklým, že medovinu často pili novomanželé, aby na svět rychle přivedli potomky. Mezi mistry ve výrobě medoviny patřili hlavně Slované a Keltové. Nicméně medovina se pila po celém světě.

Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů

Silná konkurence v podobě vína a piva

Těžkou konkurenci tvořilo medovině vždy víno a pivo. Staří Římané považovali medovinu za barbarský nápoj, pila se totiž zejména tam, kde víno nerostlo a obilí bylo využíváno pouze pro výrobu jídla. Ve středověku však došlo k oteplení v celé Evropě, víno se začalo vyrábět i v severnějších oblastech a medovina byla vytlačována. V současnosti však zažívá medovina určitou obrodu a na našem trhu je k dostání spousta různých druhů medovin. Mezi ty nejkvalitnější u nás patří medovina od trnavské společnosti APIMED.

Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


4 Replies to “Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes”

  1. […] Čtěte také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes […]

  2. […] Čtěte také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes […]

  3. […] také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví Medovinu dělá […]

  4. […] také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví Medovinu dělá […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.