Medovina se dříve přednostně podávala králům a hrdinům. V současnosti se pije při mnoha příležitostech. Patří mezi aperitivy, které krátce před jídlem povzbudí chuť. Pije se při slavnostních událostech, během přátelských návštěv nebo i v tuhých zimách.
Medovina se v dobách králů pila z hliněných číší, dnes se stejným způsobem pije v Irsku. U nás se preferuje servírování do skla. Medovinu lze pít teplou nebo studenou. Hodí se i do některých míchaných nápojů.
Teplá medovina ohřeje tělo
Pokud chcete pít medovinu teplou, musíte ji ohřát přímo nebo ve vodní lázni na teplotu mezi 55° až 60° Celsia. Pokud horní hranici teploty překročíte, v medovině „nepřežijí“ příznivé látky a změní i svou chuť. Proto je třeba k ohřívání přistupovat velmi opatrně. Výhodou teplé medoviny však bývá větší aromatičnost nápoje.
Teplou medovinu lze pít z keramických či skleněných hrníčků. Velmi pěkně však vypadá podávaná v širokých sklenicích.
Čtěte také: Medovinu koupíte na trzích i přes internet. Kdo jsou nej výrobci?
Studená medovina se popíjí jako víno
Studenou medovinu si nejlépe vychutnáte při teplotě mezi 12° až 14° Celsia. Takové teploty dosáhnete, když před popíjením medovinu vytáhnete z lednice a necháte pár minut ve sklenici „ohřát“. Pro servírování studené medoviny používejte sklenice tulipánovitého tvaru na stopce. Skvěle poslouží sklenice na bílé víno. Výhodou studené medoviny je zachování všech pro tělo příznivých látek v medovině.
Čtěte také: Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci
Medovina součástí míchaných nápojů
Záleží čistě na kreativitě každého člověka, v kterých kombinacích medovinu využije. Přírodní medovina stejně jako med může posloužit jako sladidlo různých drinků.
Jedním s nejznámějších míchaných nápojů je skotské drambuie. Po domácku vyrobené drambuie je vlastně smíchaná skotská whisky s medovinou a případně i nějakým příjemným kořením. Originální skotské Drambuie se však již po staletí vyrábí dle tajné receptury, kterou rodině výrobce dle legendy předal z vděčnosti princ Charles Edward Stuart. Jde o malt skotskou whisky smíchanou s medem a tajnou směsí bylin a koření.
Často se medovina míchá s vodkou. Tato „polská kombinace“ je známá pod názvem Krupnik. Medovinu lze smíchat i se slivovicí. Švestkovo-medová lehce ohřátá směs může být dobrou prevencí před nachlazením.
Čtěte také:
Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes
Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví
Medovinu dělá především med. Proto je tak zdravá
Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: