Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů

Vánoční trhy jsou asi tím nepříhodnějším místem, kde lze v tomto předvánočním období vyzkoušet horké a tekuté včelí produkty. Tisíce litrů medového vína, nebo-li medoviny, vytočí v těchto předvánočních dnech stánkaři na vánočních trzích…

Magazín


  Horký tip: Nakoupit alkohol online přes e-shop ALKOHOL.CZ  

Vánoční trhy jsou asi tím nepříhodnějším místem, kde lze v tomto předvánočním období vyzkoušet horké a tekuté včelí produkty.

Tisíce litrů medového vína, nebo-li medoviny, vytočí v těchto předvánočních dnech stánkaři na vánočních trzích v celé České republice. Tento alkoholický nápoj se řadí mezi ty nejstarší. Vyráběl se zvláště v severnějších částech Evropy, kde nebyly vhodné podmínky pro pěstování vinné révy. Mezi nejlepší výrobce medoviny patřili Slované. „Slované nemají vinohrady. Nápoje si dělají z medu. Jsou mezi nimi i tací, co mají i sto džbánů medoviny,“ tradovalo se mezi cestovateli z jihu.

Výroba medoviny není snadná

Výroba medoviny je poměrně složitá, ale je založena na stejných principech jako kvašení vína. Směs medu se smíchá s vodou a čistí se buď vařením nebo i složitější studenou cestou, která však zanechá v medu vitamíny a další pro lidský organismus příznivé látky. Čtěte také: Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci

Poté se směs nechá s pomocí kvasinek vykvasit. Během kvašení, ale i po něm, se může medovina ochucovat různým kořením, například chmelem. Vykvašená medovina se pak filtruje a čistí a zraje minimálně půl roku. Dříve proces zrání trval několik let.

Které medoviny patří mezi nejlepší?

Na českém trhu existuje více druhů medovin, velká část jich pochází ze Slovenska. Mnoho ocenění získává slovenská medovina z Dolné Krupé. Mezi těmi českými patří k dlouhodobě oblíbeným Hromčíkova hořká medovina z Nivnice. Prosazuje se také valašská medovina a medoviny z dalších koutů České republiky. Existují samozřejmě i ochucené medoviny – např. mandlová, višňová, ořechová, bylinná, karamelová, skořicová a další. Medovina se pije studená, některé druhy se mohou ohřívat na teplotu mezi 55-65°C.

Na Valašsku se stává čím dál známější více než 30% medový likér nazývaný Valašský penicilin. Vyniká obsahem alkoholu. V klasických medovinách je totiž pouze 12-14% alkoholu.

-les-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


4 Replies to “Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů”

  1. […] Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů […]

  2. […] Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů […]

  3. […] Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů […]

  4. […] Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.