Pivo plné chuti s vysokou hořkostí a vysokou pěnivostí. To je charakteristika třináctistupňového nefiltrovaného kvasnicového piva Hostan, které obohatí nabídku restauračních zařízení na střední a jižní Moravě.
Vstříc zákazníkům
„Výrobou Hostanu vycházíme vstříc našim zákazníkům, kteří si nefiltrovaná piva velmi oblíbili. Obsahují zbytky pivovarských kvasnic, tudíž jsou i cenným zdrojem vitaminu B,“ uvedl manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Štamgasti si na novince pochutnávají od minulého týdne.
Nefiltrovaný kvasnicový Hostan je charakteristický svou plností, aromatem, vůní i mírným zákalem, který kvasnice způsobují. Má výrazný říz a jemnou chuť připomínající chléb. Pivo se odebírá přímo z ležáckých tanků na konci dozrávání a ručně se plní do třicetilitrových pečlivě sanitovaných sudů. Hostan stejně jako všechna ostatní nefiltrovaná piva vyžaduje vysoké nároky na transport, skladování i čepování.
Pečlivý výběr hospod
„Restaurace, kam kvasnicové pivo dodáváme, dopředu vybíráme velmi pečlivě. Pivo totiž pozvolna kvasí i v sudech. Musí se proto skladovat při teplotě do osmi stupňů Celsia. Obsah sudu se dále musí vyčepovat během dvanácti hodin po naražení,“ konstatuje obchodní sládek společnosti Heineken Česká republika Svatopluk Vrzala, který kvalitu čepování nejen kvasnicového piva kontroluje přímo v provozovnách. Jak dále prozradil, živé kvasnice se pozvolna usazují na dně. Proto je potřeba nechat sud po celou dobu skladování narážečem dolů a otočit jej až těsně před naražením.
Nefiltrovaný Hostan se nyní začíná prodávat v celkem 36 restauracích, hospodách i sportovních a fotbalových barech na Znojemsku a Třebíčsku.
Vyráběno ve Starobrnu
Kvasnicová třináctka Hostan je v pořadí druhým nefiltrovaným pivem, které se ve starobrněnském pivovaru vyrábí. Od léta loňského roku se prodává i třináctistupňové nefiltrované pivo, uvařené podle starobrněnské receptury. V Brně je velmi oblíbené – a mezi štamgasty mu nikdo neřekne jinak než „kvasničák“.
Všechna piva Hostan se nyní vyrábějí ve starobrněnském pivovaru. „Hostan vaříme separé zásadně podle receptury Hostan, takže používáme jiné chmelení a rmutovací postup než u starobrněnských piv. Jiná je i technologie dozrávání, kdy Hostan kvasí výhradně ve starých ležáckých (tradičních) tancích delší dobu. Hostan se liší i chuťově – je méně hořký než Starobrno s vyšším zbytkovým extraktem. Hostan je důsledně oddělen i ve sklepích,“ přiblížil výrobu piva Hostan Tomáš Pluháček. On sám má k pivům Hostan blízko, protože v původním pivovaru dříve působil ve funkci vrchního sládka.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Nefiltrovaný 13° Hostan míří do hospod na Znojemsko a Třebíčsko […]