Komerční sdělení.
Čerstvá jablka a šťavnaté hrušky – to jsou symboly právě probíhající sklizně po celém Česku. Chutnají nejen samotné, ale snad ještě lépe v tekutém stavu. Jablečný a hruškový alkohol je samozřejmě lepší, je-li vyroben z ovoce minulých let. Kdy jindy si ale dopřát tyto dobroty, než právě stylově, v době sklizně?
Internetový obchod Alkoobchod.cz proto spustil speciální akci s alkoholem z tohoto ovoce. Z jablek a hrušek se nevyrábí jen tradiční české pálenky, ale i vodka nebo cider.
Pálenky z jablek a hrušek
Jablkovice a hruškovice patří v Česku mezi nejznámější alkoholické výrobky z tohoto ovoce. Vyrábí je například i známá firma Rudolf Jelínek z valašských Vizovic. Jablkovice R. Jelínek prochází opakovanou destilací a zráním. Je velmi aromatická, ale chuťově jemná a nasládlá. Krásně voní po jablkách. Hruškovice R. Jelínek prochází trojstupňovou destilací a zráním. Vyrábí se z vyzrálých kvalitních hrušek. Pití tohoto ovocného destilátu lze oživit „rituálem s hruškou“, kdy se do hruškovice kápne šťáva z hruškového kompotu a vloží se do panáku kousek hrušky. Jak jablkovici, tak hruškovici se doporučuje pít jemně vychlazenou
Pálenku z jablek ale znají například i ve Francii pod názvem calvados. V Česku lze zakoupit například Jean Loret Calvados. Tato 40% francouzská jablečná pálenka patří mezi méně obvyklé destiláty na našem trhu. Calvados vzniká dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu a následným dvouletým zráním v dubových sudech. Chuťový zážitek je tvořen sladkými tóny jablek, následovanými skořicí a nahořklou mandlí. Jean Loret Calvados je vhodné podávat na ledu nebo jako součást v našem prostředí netradičních míchaných nápojů, a to například ve spojení se šampaňským a jablečnou šťávou.
Jablečná vodka jemná i tvrdší
Z jablek lze vyrobit i vodku. Může jít o ochucenou silnou, nebo na alkohol slabší, které se s oblibou říká „jablíčko“. Alespoň tedy na vesnických zábavách. Takovou je například Berentzen Saurer Apfel (zelené jablko) se 16 % alkoholu. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších likérů u nás, což je pravděpodobně z velké části způsobeno tím, že byl na našem trhu jako jeden z prvních svého druhu. Díky sladkokyselé chuti čerstvých zelených jablek a nižšímu obsahu alkoholu je nápoj velmi oblíbený také mezi ženami. Berentzen Saurer Apfel je nyní dostupný i ve variantě se stylovou plechovou dózou.
Od stejného výrobce pochází speciální zimní řada Berentzen Winter Apfel (zimní jablko). Likér vzniklý smícháním jablečné šťávy různých odrůd, jemného destilátu korn a zimního koření se skořicí svou chutí připomíná tekutý štrůdl. Od svého kolegy se odlišuje také tím, že se podává teplý, aby provoněl a navodil zimní atmosféru. Obsahuje také o něco více alkoholu – 18 %.
Kdo upřednostňuje tvrdší alkohol, ocení však spíše vodku Stolichnaya Gala Applik. Ruská vodka Stolichnaya s méně obvyklou jablečnou příchutí oživí a překvapí svou příjemnou chutí milovníky kvalitních vodek. První, co ucítíte, jsou červená jablka, ale i jemná vůně svěžích citrusů. Chuťově se Stoli Gala Applik vyznačuje přírodní sladkostí jablek s kapkou hrušky. Stoli Gala Applik se skvěle hodí i do různých koktejlů. Výrobce doporučuje vodku podávat například se zázvorovou limonádou. Další varianta namíchání je velmi podobná sangrii – dva díly vodky, tři díly bílého vína a dva díly brusinkového džusu s kousky jahod, jablek a limetky dokáží způsobit na jazyku ovocnou bouři.
Cidery s chutí jablek i hrušek
Jablečný kvašený nápoj cider získává v posledních měsících v Česku na oblibě. Výtečná osvěžující chuť a někdy až příliš dobrá pitelnost jsou zřejmě těmi hlavními důvody. Cidery mívají jen kolem 4,7 % alkoholu, a skvěle tak mohou nahradit například pivo. Na českém trhu se v poslední době objevilo několik značek tohoto nápoje. Mezi speciálnější patří Kingstone Press Cider Dry, který je jedním z nejoblíbenějších ciderů na britských ostrovech. Suchý cider se vyznačuje intenzivní jablečnou chutí doprovázenou lehce kyselými tóny. V Česku je k zakoupení v plastových půllitrových láhvích s korunkovým uzávěrem.
Pro ty, kteří dávají přednost spíše hruškám, je tu Cider Fizz Pear. Tento estonský cider zniká zkvašením jablečné šťávy, která je vyladěna hruškovým aroma. Jedna z nejlepších vlastností je jeho přírodní a osvěžující chuť.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: